Dissident Vietnam wijkt uit naar VS

BANGKOK, 2 SEPT. Vietnam heeft gisteren een van zijn bekendste dissidenten vrijgelaten: de 55-jarige publicist en journalist Doan Viet Hoat, die een gevangenisstraf van 15 jaar uitzat wegens het oprichten van “een reactionaire organisatie” en het publiceren van “anticommunistische” geschriften. Hoat behoort tot een groep van 5.219 gevangenen aan wie amnestie is verleend in verband met de viering morgen van Vietnams onafhankelijkheidsdag.

Behalve Hoat hebben nog enkele politieke gevangenen hun vrijheid teruggekregen, onder wie de 56-jarige arts Nguyen Dan Que, de boeddhistische monnik Trich Tri Sieu en de Vietnamese Amerikanen Jimmy Tran en Ly Tong. Mensenrechtenorganisaties hebben enthousiast gereageerd op hun vrijlating. Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Bangkok zei dat de VS de Vietnamse regering “feliciteren” met de vrijlating van Hoat en Que. Maar tegelijkertijd wijzen waarnemers er op dat Vietnam nog steeds een groot aantal gevangenen kent.

Hoat is gisteren in Bangkok aangekomen en zal later doorreizen naar de VS, waar zijn vrouw en kinderen wonen en waar hij een hoogleraarschap zal gaan bekleden. De uit Zuid-Vietnam stammende dissident, die in de VS studeerde, werd in 1976 in Saigon opgepakt omdat hij een “lakei” zou zijn van het Amerikaanse imperialisme. In 1988 werd hij vrijgelaten, waarna hij een discussiegroep oprichtte onder de naam Dan Tu Do (Forum van de Vrijheid) en verschillende publicaties verzorgde waarin werd gepleit voor democratie en vrijheid van meningsuiting. In november 1990 werd hij om die activiteiten opnieuw gearresteerd en veroordeeld tot 15 jaar celstraf. Bij aankomst in Bangkok zei Hoat dat hij liever in Vietnam was gebleven, maar dat er voor hem niets anders opzat dan naar de VS te gaan. (AFP, Reuters)