Den Bosch ontslaat trainer na twee duels

DEN BOSCH, 2 SEPT. Al na twee competitiewedstrijden heeft eerste-divisieclub FC Den Bosch trainer Kees Zwamborn op non-actief gezet. Volgens voorzitter J. Schouten van de eerste-divisieclub was er “een acute vertrouwensbreuk” ontstaan. Zwamborn, die sinds juli '96 in dienst was van de club, wordt voorlopig opgevolgd door assistent Bert Ruysch. Nooit eerder werd in het Nederlandse betaald voetbal een trainer zo snel in het seizoen ontslagen.

Zwamborn (46) uitte begin deze week in de pers kritiek op het zuinige beleid van het bestuur. De trainer oordeelde dat op deze manier de ambities en verwachtingen van het bestuur niet realistisch waren. Schouten sprak voor de start van de competitie over promotie. Zwamborn wees echter op het vertrek van bepalende spelers als Lucius (naar PSV) en Waterink (vorige week naar het Duitse Gutersloh) en eerder al Van Nistelrooy (naar Heerenveen, nu PSV). “Het bestuur heeft er te weinig aan gedaan om geschikte vervangers aan te trekken.”

Zwamborn had niet verwacht dat zijn kritiek ontslag tot gevolg zou hebben. Hij heeft echter geen spijt van zijn uitlatingen. De trainer zei dat hij intern vaak genoeg zijn beklag had gedaan over zijn smalle selectie. “Met mijn uitspraken in de pers wilde ik iets losmaken. De nood is momenteel hoog. Het publiek en de sponsors hebben recht op de juiste informatie. Maar een snel vertrek is nooit mijn bedoeling geweest.”

Volgens voorzitter Schouten heeft Zwamborn de normen van onderlinge communicatie “buitensporig” overtreden. “Een trainer is medeverantwoordelijk voor de reputatie van de club”, stelde hij. “Wat Zwamborn allemaal heeft geroepen, kan absoluut niet. Sommige zaken dienen intern te blijven. Onze kritiek richt zich niet op zijn kwaliteiten als trainer, maar op zijn andere vaardigheden.” Zwamborn werd in zijn eerste jaar bij Den Bosch achtste in de eerste divisie en vorig seizoen heel verdienstelijk vierde.

FC Den Bosch wil op zeer korte termijn een nieuwe trainer aanstellen. Hij moet “jong en modern” zijn.