DAF Trucks investeert 50 miljoen gulden

DAF Trucks gaat 50 miljoen gulden investeren om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Dit jaar verwacht het bedrijf 115 tot 130 trucks per dag te moeten maken, terwijl de capaciteit momenteel zo'n 110 bedraagt. De investering moet in juni 1999 zijn gerealiseerd. Meer personeel is als gevolg van de investering niet nodig.

Dit heeft topman C. Baan gisteren aan het personeel bekendgemaakt. Van het te investeren bedrag gaat 10 miljoen gulden naar de motorenfabriek in Eindhoven en 9 miljoen naar de pershal en de mechanische componentenfabriek. Tien miljoen wordt geïnvesteerd in de assenfabriek in het Belgische Westerlo.

DAF verwacht over heel 1998 meer dan 26.000 trucks boven de 15 ton te zullen verkopen. Dat is 10 procent meer dan in 1997. De productie blijft steken op zo'n 25.000 stuks, 33 procent meer dan vorig jaar. Vooral in West-Europa verkocht het bedrijf meer exemplaren. Verder was er forse groei in Polen, Hongarije en Tsjechië, waar het bedrijf eigen vestigingen heeft, en in Turkije.

DAF Trucks verwacht eind 1998 ongeveer 6.400 werknemers te hebben. Dat is ongeveer 9,5 procent meer dan in 1997. Zo'n 18 procent werkt in tijdelijke dienst.

De Unie reageert teleurgesteld op de plannen van DAF. “Wij willen niet alleen aandacht voor getallen, maar ook voor mensen”, zegt vakbondsvoorzitter J. Teuwen. Zijn grootste bezwaar is dat de groei van het aantal werknemers achterblijft bij de omzettoename. Verder vindt de vakbond de tijd rijp voor afspraken over moderne vormen van medezeggenschap en personeelsbeleid.