CMG: personeel lokken met groter kantorennet

AMSTERDAM, 2 SEPT. Automatiseerder CMG breidt haar kantorennet in Nederland dit jaar flink uit. Op die manier wil het concern bestaande en potentiële employees een werkplek bieden die dichter ligt bij hun woonomgeving.

Dat heeft bestuursvoorzitter C. Stutterheim vanmorgen gezegd bij de presentaties van de halfjaarcijfers. CMG had in de eerste zes maanden van dit jaar te maken met een hoog personeelsverloop van 15,2 procent. Naast het zelfstandig ondernemerschap is volgens Stutterheim de zoektocht naar een geschikte locatie om te werken een belangrijke reden om van werkgever te veranderen.

“Mobiliteit is [op de arbeidsmarkt] een concurrentiewapen aan het worden”, aldus Stutterheim. CMG heeft dit jaar al een nieuw kantoor geopend in Eindhoven en zal zich later dit jaar met kantoren van tenminste 50 mensen in Alkmaar, Enschede en Woerden vestigen. “Er zijn allerlei mogelijkheden om objectief na te gaan waar de it'er woont”, aldus Stutterheim. “Neem een plaats als Enschede waar veel afgestudeerden in informatietechnologie voor hun werkplek naar het westen moeten.”

De netto winst van CMG is in de eerste zes maanden van dit jaar met 78 procent toegenomen naar 52,4 miljoen gulden (9,9 miljoen Britse pond). De omzet steeg in guldens met 50 procent naar 652,3 miljoen gulden en het bedrijfsresultaat met 60 procent naar 78,3 miljoen.

Met een operationele marge (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) van 16,7 procent (13,6 procent in de eerste helft van '97) zit CMG in zijn belangrijkste afzetmarkt de Benelux (65 procent van de omzet) boven haar streefcijfer van 14 tot 16 procent. Over de gehele omzet steeg de marge van 10,4 naar 12 procent. In de tweede helft van het jaar is de marge van CMG traditioneel een stuk beter dan in de eerste helft, maar volgens Stutterheim mag de margeverbetering over het eerste halfjaar niet zomaar over de rest van 1998 worden doorgetrokken. Eenmalige omstandigheden (zoals veel overwerk) droegen bij aan de hoge marge in het eerste halfjaar.