Boeing ontslaat chef civiele vliegtuigbouw

SEATTLE, 2 SEPT. De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft gisteren zijn chef commerciële vliegtuigbouw Ron Woodard de laan uitgestuurd na maandenlange productieproblemen en kostenoverschrijdingen. Woodard, feitelijk de tweede man in de concernhiërarchie na president Phil Condit, moet plaatsmaken voor Alan Mullaly, die tot nu toe de leiding had van de defensie- en ruimtevaartdivisie van het Amerikaanse concern.

Boeing-topman Phil Condit motiveerde het besluit met “de onbevredigende financiële resultaten” in de civiele vliegtuigbouw. “We kwamen tot de slotsom dat er belangrijke wijzigingen in het management moeten komen.”

Het ontslag van de 55-jarige Woodard volgt op herhaalde geruchten dat hij de prijs zou moeten betalen voor de productieproblemen die vooral het gevolg waren van een te abrupte uitbreiding van de productie, met als gevolgen personeelsgebrek, verlate toeleveranties en chaos.

Daar komt bij dat het concern terrein verliest aan Airbus Industrie. Het Europese consortium weet steeds vaker orders weg te kapen voor de neus van de Amerikanen. Niet alleen de problemen in eigen huis zijn daaraan debet, ook de relatief hoge dollarkoers plaagt Boeing.

Vorige week nog kreeg Airbus een mammoetbestelling van British Airways, dat tot dan een trouwe klant was van Boeing.