Beurzen in Azië herstellen zich

SINGAPORE, 2 SEPT. Het herstel op Wall Street inspireerde vandaag de Aziatische effectenbeurzen tot hogere slotkoersen. Vooral in Maleisië en Hongkong schoten de prijzen van de aandelen hard omhoog.

Op de belangrijkste beurs van Azië, die van Tokio, gingen de koersen aanvankelijk snel omhoog, maar de uiteindelijke winst van de Nikkei-index bleef beperkt tot 6,99 punten op 14.376,62.

In Hongkong stegen de koersen na een paar slechte dagen. De Hang Seng-index sloot vanmiddag met een winst van vijf procent. Een van de oorzaken was een aangekondigde daling van de rente. De omzetten bleven laag, mede omdat de overheid, in tegenstelling tot de afgelopen dagen, afzag van interventies in de markt.

De verrassing in de financiële wereld in het Verre Oosten kwam vandaag uit de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Daar sloot de aandelenindex vanmiddag bijna twaalf procent hoger.

Analisten vreesden vanmorgen juist kritische reacties van beleggers op de nieuwe maatregelen die de Maleisische regering gisteren bekendmaakte, maar die bleven uit.

De Maleisische autoriteiten besloten gisteren tot strenge deviezencontroles om speculatie tegen de nationale munteenheid, de ringgit, tegen te gaan.

Vanmorgen stelde de Maleisische centrale bank een vaste wisselkoers vast van 3,8 ringgit tegenover de Amerikaanse dollar. “Voorlopig kunnen we stellen dat de maatregelen van premier Mahathir Mohamad een succes zijn, maar het is nog te vroeg voor definitieve conclusies hierover”, zei een handelaar in Singapore vanmiddag.

Hij wees erop dat veel institutionele beleggers vandaag hun handel op de Maleisische beurs opschortten in afwachting van meer uitleg over de nieuwe maatregelen.

    • Max Christern