Banken melden stroppen Rusland

ROTTERDAM, 2 SEPT. Steeds meer internationale banken en effectenhuizen melden verliezen op hun eigen financiële handel in verband met de Rusland-crisis en extra voorzieningen voor kredieten aan Rusland. De aandelen van banken en effectenhuizen hebben de afgelopen weken meer dan gemiddeld geleden onder de koersval op de internationale financiële markten.

De Britse Barclays Bank kondigde gisteren een reservering van ruim 800 miljoen gulden (250 miljoen pond) aan voor kredieten aan Rusland plus een verlies van ruim 240 miljoen gulden (75 miljoen pond) op handel in Russische effecten.

Door deze verliezen en de extra resevering zal de nettowinst dit jaar bijna 500 miljoen gulden lager uitkomen, zo kondigde directievoorzitter M. Taylor van de bank aan. De turbulentie van de afgelopen zeven dagen was voor Barclays aanleiding de voorzieningen met nog eens 100 miljoen pond extra te verhogen, aldus Taylor.

Het grote Amerikaanse financiële handelshuis Salomon Smith Barney heeft een verlies in zijn mondiale handel in obligaties voor eigen rekening opgelopen van 720 miljoen gulden (360 miljoen dollar). De verliezen, die volgens het handelshuis vooral in de afgelopen week zijn geleden, komen op het moment dat de moeder van Smith Barney, het financiële concern Tavelers de laatste hand legt aan de fusie met Citibank. De koers van de aandelen van Travelers is in augustus met bijna 34 procent gedaald, dat is de grootste terugval onder de dertig aandelen die zijn opgenomen in de beursgraadmeter Dow Jones index.

De Amerikaanse bank Bankers Trust lijdt in het derde kwartaal een verlies van 700 miljoen gulden voor belastingen, hoofdzakelijk als gevolg van een afwaardering van Russische effecten die de bank in portefeuille heeft tot 15 procent van de nominale waarde.

Eerder rapporteerde het financiële handelshuis CSFB al een verlies de afgelope twee maanden op de handel in Russische effecten van naar schatting 900 miljoen gulden. Na aftrek van de winsten op andere eigen handel komt het verlies op zo'n 500 miljoen gulden uit.

Het Japanse effectenhuis Nomura heeft tot nu toe dit jaar verliezen van 700 miljoen gulden (350 miljoen dollar) geleden op handel in Russische effecten. Deze verliezen zijn ongeveer de helft van de winst voor belastingen van 728 miljoen dollar die Nomura in zijn laatste boekjaar.

De Wall Street Journal meldt vanochtend dat handelshuis Lehman een verlies heeft geleden van 100 miljoen gulden als gevolg van de financiële turbulentie.