Aardappeleters zorgen voor opwinding in VS

ROTTERDAM, 2 SEPT. Reizen de schilderijen van Vincent van Gogh per vliegtuig of per boot van Amsterdam naar Amerika? Die vraag houdt nogal wat Amerikanen bezig, zo blijkt uit de berichtgeving daar over de grote Van Gogh-tentoonstelling, die begin oktober in de National Gallery in Washington zal opengaan.

Afgezien van de geheimzinnigheid die in het kader van veiligheid rond het transport betracht wordt, zijn het in de media ook de verzekeringsgelden waar de interesse naar uitgaat. De Amerikaanse overheid heeft zich voor calamiteiten bij blockbusters als deze tot een maximum van zeshonderd miljoen gulden garant gesteld. Voor de Van Gogh-tentoonstelling, 'a hot show' genoemd, is dit bedrag tot een niet nader genoemde grens opgetrokken.

De National Gallery heeft voor de zeventig schilderijen van Van Gogh 378.000 kaartjes beschikbaar. Vanaf 4 oktober krijgt het museum dagelijks 4.200 bezoekers te verwerken. Alle doeken komen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam, dat gisteren in verband met een ingrijpende renovatie voor acht maanden is dichtgegaan. Het Rijksmuseum heeft inmiddels onder meer zijn de Zuidvleugel ontruimd om daar de 120 andere Van Goghs tijdelijk te huisvesten.

De Amerikaanse reis is de omvangrijkste bruikleenoperatie in het 25-jarig bestaan van het Van Gogh Museum. Straks is in Washington zelfs een 'icon'-achtig doek als Vincents slaapkamertje in Arles te zien, evenals De Aardappeleters en het Korenveld met kraaien. Het merendeel van de zelfportretten, de serie Boomgaarden uit Arles en stillevens als dat met de irissen blijven achter.

Afgelopen zondag en maandag stonden in Washington al een paar duizend mensen in de rij voor een ticket. Dezelfde tentoonstelling is van 17 januari 1999 tot 4 april nog in het Los Angeles County Museum te zien. Begin mei zullen alle Van Goghs weer in Amsterdam thuis zijn voor de opening van de nieuwe vleugel en het gerenoveerde Rietveldgebouw.