TV Toren Zwolle

Buiten Zwolle staat, midden op het platteland, een Nederlandse versie van de Eiffeltoren: de mooiste zendmast van Nederland wordt vooral bewonderd door koeien.

De Zwolse Eiffeltoren moet het niet hebben van zijn maten. Met zijn drieëntachtig meter is het een van de kleinste zendmasten van Nederland. Ook de constructie, die lijkt op die van elektriciteitsmasten, is niet bijzonder. Het gaat hier niet om een opzienbarend ijzeren bouwwerk. De Zwolse zendmast dateert dan ook uit 1959, bijna twee eeuwen nadat de industriële revolutie de eerste ijzeren bouwwerken had opgeleverd.

De zendmast in Zwolle is een toren zonder enige architectonische pretentie - bij de opdrachtgever, de toenmalige PTT (nu KPN Telecom), is in ieder geval niet onmiddellijk bekend wie de architect van het bouwwerk is. Vermoedelijk is er dan ook geen architect aan te pas gekomen en is de toren ontworpen door een ingenieur die streefde naar een zakelijke, economische vormgeving.

Maar in al zijn pretentieloosheid is de Zwolse mast mooi als een oude boerderijschuur. Als er niet ook zoveel lelijke, zakelijke torens en masten waren, zou deze toren het geloof herstellen in het functionalistische adagium dat wat doelmatig ontworpen is automatisch ook mooi is.