Scherpe daling van koersen op Wall Street

NEW YORK, 1 SEPT.De effectenbeurs van Wall Street beleefde gisteren de op twee na scherpste daling uit zijn historie, waarbij de aandelenkoersen over een breed front scherp omlaag gingen. De toonaangevende Dow-Jonesindex verloor 512 punten, ofwel 6,4 procent.

Na de daling van gisteren zijn de koerswinsten van dit jaar op Wall Street in een klap weggevaagd. Het industrieel gemiddelde, de Dow-Jonesindex, begon in januari op een totaal van 7.908 punten, klom in juli tot boven de 9.300 en eindigde gistermiddag op 7.539. Omdat het grootste deel van de daling plaatshad in het laatste anderhalf uur van de handel waren beleggers somber gestemd over de ontwikkelingen voor vandaag.

Groter nog dan de koersval in New York was het verlies op de electronische beurs Nasdaq. Daar verloor de index 8,5 procent, ofwel 140 punten. Het was het grootste puntenverlies op de Nasdaq sinds het begin van de beurs in 1972.

Aanvankelijk zag de situatie er niet alarmerend uit. De dag begon vrij rustig en 's ochtends stonden de koersen zelfs op een bescheiden winst. Daarna ging het langzaam bergafwaarts. Om twee 's middags, met nog twee uur handel te gaan, noteerde de Dow een verlies van ongeveer 81 punten. Omstreeks half drie ging het harder naar beneden en na drieën raakten de koersen in een vrije val.

“De rationaliteit is verdwenen, de angst heerst”, zei een handelaar over de stemming in het laatste half uur. Optimisten verkondigden dat de paniekverkopen erop wezen dat de bodem nu bijna bereikt was. Anderen denken daar anders over en houden rekening met nog een dag met grote verliezen. Na de daling van gisteren heeft de index nu bijna 20 procent procent verloren sinds 1 januari dit jaar. De maand augustus leverde een Dow-Jonesindexdaling op van 1.344 punten, de grootste ooit.

Niettemin bleef een vleugje optimisme overheersen. “Ik denk niet dat de stijgende markt helemaal voorbij is”, aldus Elizabeth Mackay, hoofd beleggingsstrategie bij Bear Stearns. “De markt is te snel omhooggegaan en overgewaardeerd dus daar krijg je een terugslag van.” De Amerikaanse minister van financiën, Robert Rubin, gaf als commentaar: “De wereld gaat door een moeilijke periode. Fundamenteel is de economie sterk met goede vooruitzichten voor groei en lage inflatie.”

Na de onzekerheid in Azië, het overwaaien van de crisis naar Rusland en naar financiële markten in Zuid-Amerika en elders, was gisteren bezorgdheid over economische groei de nieuwste drijfveer om te verkopen. De lagere groei tijdens de rest van dit jaar en in 1999 deed beleggers opeens beseffen dat aandelen in het algemeen nog steeds overgewaardeerd zijn. Ook de blijvende onzekerheid in Rusland en de raket die Noord-Korea richting Japan afvuurde droegen bij aan de onrust.

Het bloedbad op de handelsvloer spaarde geen enkel bedrijf. IBM, Merck, AT&T, Coca Cola en American Express - allemaal Dow-fondsen - hadden het zwaar te verduren. Nog erger was de slachting onder de technologiefondsen op de Nasdaq. Microsoft daalde 9 punten tot 96, Cisco met 9 tot 85, Dell leverde 19 in en eindigde op 100. De grootste klappen vielen bij Internetfondsen, die sinds januari met 200 à 300 procent waren gestegen, als Amazon (min 22 tot 83) en Yahoo (min 14 naar 68).

Beleggers zochten hun toevlucht in obligaties, die opnieuw alle records verpletterden. De dertigjarige staatsobligatie steeg tot 103 17/32. Het rendement daalde tot het nimmer tevoren vertoonde niveau van 5,26 procent.

    • Lucas Ligtenberg