Schalken relativeert fysieke problemen

NEW YORK, 1 SEPT. Zelden heeft Jan Siemerink zo'n eenvoudige ouverture beleefd op een grandslamtoernooi als gisteren op de US Open. Nadat de 28-jarige tennisser uit Rijnsburg in de eerste set van zijn partij tegen Dinu Pescariu acht breakpoints wist te overleven, had hij geen kind meer aan de nonchalante Roemeen. In drie sets (6-4, 6-3 en 6-0) plaatste Siemerink zich voor de tweede ronde. Daarin treft hij in de Slowaak Dominik Hrbaty een tegenstander van beduidend meer allure dan Pescariu.

Voor Sjeng Schalken viel het doek al in de eerste ronde. Op alle vier grandslamtoernooien werd de bijna 22-jarige Limburger dit jaar al in de eerste omloop uitgeschakeld. Maar vooral de wijze waarop de aan zijn rug geblesseerde Schalken gisteren in drie sets (6-3, 6-3 en 7-5) verloor, illustreerde de crisis in zijn loopbaan.

Quasi-opgeruimd relativeerde Schalken na afloop zijn fysieke problemen. “Ik heb nu eenmaal niet het goddelijke topsportlijf van Paul Haarhuis”, zei Schalken. “Haarhuis kan twee weken op het strand liggen en vervolgens weer vrolijk gaan trainen. Als ik dat doe, verlies ik zelfs van jullie. Ik moet dagelijks keihard aan mijn lichaam werken. Toch blijf ik in mezelf geloven.”

Goran Ivanisevic toonde zich op Flushing Meadows ook buiten de baan in vorm. Nadat hij simpel met Mark Woodforde had afgerekend, reageerde de Kroaat messcherp op het zure commentaar van de Australiër dat hij nooit een kaartje zou kopen om Ivanisevic te zien spelen. “Die gozer kan alleen maar serveren”, foeterde Woodforde.

De repliek van Ivanisevic: “Woodforde riep al tijdens de partij dat hij de betere speler was. Maar hoe kan dat nou met die shit backhand van hem? Mark moet stoppen in het enkelspel, hij wordt echt te oud. Als ik een zoon krijg die gaat tennissen, laat ik hem meteen een foto van Mark zien. Dan zeg ik hem dat hij het niet in zijn hoofd moet halen om zo slecht te spelen als Woodforde.”