Rijkaard op een na jongste bondscoach

ZEIST, 1 SEPT. Frank Rijkaard zal waarschijnlijk op 10 oktober debuteren als de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. In het Gelredome in Arnhem fungeren mogelijk Chili of Peru dan als tegenstander in een oefeninterland. Rijkaard tekende gistermiddag in Zeist een contract dat hem bindt tot en met het EK in 2000 dat in Nederland en België wordt gehouden. Er bestaat een optie voor een langere periode. Johan Neeskens blijft assistent-bondscoach, maar ziet zijn wens gehonoreerd dat hij ook de verantwoording krijgt over een elftal, het vertegenwoordigende jeugdteam onder achttien jaar.

De KNVB is nog op zoek voor een vervanger van Hans Dorjee, de coach van het olympische elftal. Hij heeft zich om gezondheidsredenen teruggetrokken. Ook zal een hoofd technische zaken worden aangesteld, die op dit gebied structuur moet aanbrengen in Zeist. Johan Cruijff zal op de achtergrond adviezen gaan geven voor zaken als jeugdopleiding.

Rijkaard werd voor de vacature van bondscoach vierde keus nadat Cruijff, Jansen en Van Gaal niet beschikbaar bleken voor de opvolging van Hiddink. Ook de namen van Adriaanse, Spelbos en Gullit circuleerden. Volgens technisch bestuurslid Leo Steegman heeft de voetbalbond Rijkaard aangetrokken omdat in Zeist het idee heeft postgevat dat de voormalige speler van Ajax en AC Milan “zich heeft ontwikkeld tot een moderne coach”. Op de verkorte cursus coach betaald voetbal is Rijkaard uitvoerig geobserveerd. Steegman: “Hij heeft zich in korte tijd getransformeerd van speler tot coach. Toen hij wedstrijden analyseerde zaten we altijd op enkele meters afstand bij hem vandaan op de tribune. Uit zijn opmerkingen kon ik opmaken dat hij een goede kijk heeft op voetbal.”

Dat Rijkaard met zijn 35 jaar na George Kessler (deze was 32 jaar toen hij in 1965 als opvolger van Dennis Neville aantrad) de op een na de jongste bondscoach is uit de historie van Oranje, vindt Steegman geen bezwaar. “Ik was op mijn 26ste al hoofdcoach van Sparta. Dat is ook jaren goed gegaan. Rijkaard is de uitzondering die de regel bevestigt. Elke aanstelling was niet zonder risico's geweest. Garantie krijg je alleen bij Megapool.”

Rijkaard wilde gisteren nog niets kwijt over de wijze waarop hij zijn nieuwe baan wil gaan invullen. “Ik ben eerst van plan de agenda's te trekken en met een aantal personen in Zeist overleg voeren”, zei de nieuwe bondscoach. Steegman: “Hij wil zijn kruit voorlopig nog droog houden.”

Rijkaard toonde zich in Zeist verguld met zijn aanstelling. “Ik vind dit een heel mooie uitdaging. De eerste kennismaking met het trainersvak is me tot nog toe uitstekend bevallen. Ik ben absoluut niet bang voor een gebrek aan routine.” Dat Oranje de komende twee jaar dankzij Euro 2000 geen kwalificatiewedstrijden speelt, heeft hem er niet van weerhouden de baan van bondscoach te aanvaarden. “Ik ziet het juist als mijn taak om de oefenwedstrijden toch belangrijk te maken. Ze zullen allemaal in het teken staan van het einddoel om Europees kampioen te worden.”

De oefenduels, waarvan de meeste nog niet vastliggen, zullen volgens KNVB-directeur Arie van Eijden voor de beschikbaarheid van de in het buitenland spelende internationals geen problemen opleveren. “Er is rekening gehouden met de speelkalender van de FIFA.”

Spelers zijn niet betrokken geweest in de sollicitatieprocedure voor de bondscoach. Aanvoerder Frank de Boer werd pas gistermiddag op de hoogte gebracht. Hij reageerde net als zijn broer Ronald tamelijk positief. Rijkaard woont momenteel in Monaco. Maar hij zegt te willen verhuizen naar Nederland om zijn taak naar behoren te kunnen uitvoeren.