Origin in elk land uit rode cijfers

UTRECHT, 1 SEPT. Het automatiseringsconcern Origin is sinds kort winstgevend in alle 32 landen waar het opereert. Zelfs in Brazilië, een land waar Origin in de afgelopen jaren zware verliezen heeft moeten incasseren, is in de afgelopen drie maanden een bescheiden winst gerealiseerd.

Dat heeft bestuurslid W. van Gorp van Origin gisteren gezegd op een persconferentie waar bijna de voltallige top van het bedrijf een toelichting gaf op de financiële positie van Origin en berichtgeving over een overname of opsplitsing van het concern met klem ontkende. Volgens bestuursvoorzitter R. Pickering zal Origin op korte termijn alleen wat zeer kleine activiteiten afstoten met een omzet van niet meer dan enkele miljoenen dollars.

Pickering verwacht dat zijn bedrijf er dit jaar in zal slagen de groei van de automatiseringsmarkt, 19 tot 23 procent, ten minste te evenaren.

Over 1997 bedroeg de omzet van Origin 2,9 miljard gulden. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 62,4 miljoen gulden. De winst zal nog harder groeien dan de omzet, aldus Pickering, maar die komt dan ook uit een diep dal. Blijkens cijfers van moeder Philips realiseerde Origin over de eerste zes maanden van dit jaar een operationele marge (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) van drie procent. De omzet bedroeg 1,6 miljard gulden. Origin wil naar een marge die vergelijkbaar is met die van concurrenten als CMG en Gap Gemini die dubbele cijfers schrijven.

Volgens algemeen directeur L. Zevenbergen van de Nederlandse Origin-organisatie sluit het bedrijf tegenwoordig contracten af waarop veel betere marges worden gerealiseerd dan enkele jaren geleden het geval was.

De 'oude' contracten zijn volgens Zevenbergen met name afgesloten door automatiseerders van toenmalig Philipsdochter C&P die voor klanten buiten Philips werkten, maar daarbij geen commerciële tarieven in rekening brachten. Steeds meer van deze contracten lopen af. Philips blijft met een aandeel van omstreeks 35 procent de belangrijkste afnemer van Origin.

Origin presenteerde gisteren tevens zijn nieuwe topmanagement. Een van de opvallendste 'nieuwkomers' is P. Overakker, die twee jaar geleden bij Origin vertrok wegens een conflict met de toenmalige top van de onderneming. Na een intermezzo bij Getronics komt hij weer terug bij Origin.

Origin claimt een personeelsverloop over 1997 van iets meer dan 11 procent en zo'n tien procent over de eerste helft van dit jaar. Dat het personeelsverloop onder top- en middenmanagement hoger ligt is volgens een woordvoerder te wijten aan de fusie tussen C&P en BSO Origin die zich twee jaar geleden heeft voltrokken.

De top van Origin wilde gisteren opnieuw niet ingaan op de reden waarom accountant en organisatieadviseur Price Waterhouse begin dit jaar heeft afgezien van een participatie in het aandelenkapitaal van Philips. Evenmin wilde Pickering vooruitlopen op nieuwe mogelijkheden die Origin in de toekomst heeft voor een beursgang.