Opnieuw zwaar ongeval Amsterdamse sneltram

AMSTERDAM, 1 SEPT. Een 21-jarige man is gisteren zwaar gewond geraakt toen hij bij het oversteken werd geschept door sneltram 51. De tram reed vanuit Amsterdam richting Amstelveen. Volgens de politie drong de man zich door een groep wachtende passagiers op halte Boelelaan en stak over. Hij bleef haken aan de koplamp van de tram en werd enkele meters weggeslingerd. Hij ligt in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis.

De Amstelveenlijn is eind 1990 in gebruik genomen, sinds die tijd zijn er al een groot aantal ongelukken gebeurd. Tot 1996 zijn er elk jaar gemiddeld 17 ongevallen gemeld, zegt een woordvoerder van het Gemeente Vervoer Bedrijf (GVB). In totaal zijn er zeven doden gevallen.

N. van Hasselt van comité Tesneltram voert al ruim twee jaar actie tegen de sneltram. “Het is geen tram, maar een trein, en die hoort niet door de bebouwde kom te rijden.” Volgens de GVB-woordvoerder hadden de bestuurders in geen van de gevallen schuld aan de aanrijding.

Na 1996, toen er in korte tijd drie doden vielen, is de maximumsnelheid van de tram teruggebracht van 50 naar 30 kilometer per uur. Bij een aantal oversteekplaatsen zijn hekken geplaatst en belsignalen waarschuwen voor de naderende sneltram. Volgens de GVB-woordvoerder is het aantal ongevallen sindsdien afgenomen. Vorig jaar gebeurden er tien ongelukken, het ongeval van gistermiddag is het eerste van dit jaar. Wel viel er eerder dit jaar een dode, maar dat was volgens de woordvoerder een zelfmoord.