Nerveus Damrak toch opgelucht

AMSTERDAM, 1 SEPT. Effectenbeurs-directeur H.J.K. Brouwer schrok zich gisteravond “suf” toen hij op televisie zag hoe groot het verlies van Wall Street was. “Dan gaat er wel even door je heen dat het nu echt mis is”, zegt hij vanmorgen terwijl hij wacht op de gong die de opening van de beurshandel aankondigt. “Rustig beginnen allemaal”, roept een hoekman van AOT. “Rustig beginnen, denk aan het systeem.”

Brouwer wandelt langs de computerschermen van de hoeklieden. “De hectiek lees je tegenwoordig alleen af uit de cijfers.” Hoewel een paar fondsen flink lager openen, lijkt het allemaal wel mee te vallen. Hij vertelt dat hij gisteravond een paar collega's van de beurs heeft gebeld. “Niet om maatregelen te nemen of zo, maar gewoon om iedereen scherp te houden. Deze dag is toch een beetje anders dan anders.”

Op het koersenbord daalt de stand van de AEX soms puntje voor puntje. Na zeven minuten blijft de stand steken op 1040,56 punten. De beurs is 46 punten lager geopend, een verlies van 4,2 procent. “Ik ben geen analist”, zegt Brouwer, “maar dit valt me echt mee.” “Tokio is natuurlijk ook hoger gesloten.”

Een paar minuten later begint de AEX zelfs alweer te stijgen. Het Damrak reageert niet paniekerig op het dramatische slot van Wall Street. Brouwer signaleert dat de Amsterdamse beurs zich steeds meer begint los te maken van New York. Het beleggingsklimaat is volgens de directeur van het beursbedrijf in West-Europa het best. Water zoekt het laagste punt, kapitaal het hoogste rendement, zo luidt de financiële logica.

Maar hoewel het verlies van Amsterdam niet zo groot is als dat van New York, blijft het substantieel. Bovendien heeft de beurs al acht weken van dalingen achter de rug. Halverwege juli stond de AEX-index nog 44,8 procent hoger dan het slot van vorig jaar. Vanochtend nog maar 13,8 procent. “Maar dat is overal in Europa”, zegt een handelaar vanuit de dealingroom van ABN Amro. “En New York is al zijn winst van dit jaar al kwijt.” Hij vertelt dat hij vanochtend vrij nerveus van start ging. “Ik was voorbereid op een flinke terugval. Deze min drie procent is echt heel verrassend.” De oorzaak is volgens hem niet zo zeer het hogere slot van Tokio, maar eerder de hogere opening van de Japanse beurs.

Market maker J. Dobber van het optiebedrijf Optiver meent dat “de kwaliteit van het beleggend publiek steeds hoger” wordt. “De mensen hebben goed nagedacht over wat er vorige week is gebeurd. Je ziet dat er geen overhaaste beslissingen worden genomen.”

Ook analist K. Zomer van Credit Suisse First Boston is optimistisch. Hij zegt dat de aandelenmarkt nu zelfs zeer aantrekkelijk is om in te stappen. Volgens onze fundamentele analyse is de onderliggende winstgroei van de bedrijven bijzonder goed.''

Maar uw collega's zeggen dat de markt de afgelopen tijd werd gestuurd door sentimenten en niet door groeicijfers. Zomer:“Ik weet niet welke politieke ontwikkelingen ons te wachten staan. In stagnatie van de wereldhandel geloven wij in ieder geval niet. Daarvoor staan de bedrijven er te goed voor. Daarom blijven wij ook positief over de Nederlandse aandelenhandel.”

    • Sjouke Rijper