Lancering raket door Noord-Korea alarmeert Japan

TOKIO, 1 SEPT. Japan heeft scherp geprotesteerd bij Noord-Korea wegens het lanceren gisteren van een raket die over Japans grondgebied is gevlogen en is terechtgekomen in de Stille Oceaan. Japan heeft een bijdrage van 1 miljard dollar bevroren, die was bestemd voor de bouw van veilige nucleaire reactoren in Noord-Korea, in ruil waarvoor Noord-Korea enkele jaren geleden de Verenigde Staten beloofde af te zien van een nucleair bewapeningsprogramma.

Ook zet Japan gesprekken stop over 'normalisering' van de betrekkingen en voedselhulp. Minister van Buitenlandse Zaken Masahiko Komura zei vanochtend dat de betrekkingen met Noord-Korea door het incident “moeilijker zullen worden dan ze ooit zijn geweest”.

De gisteren door Noord-Korea afgeschoten ballistische raket is niet, zoals aanvankelijk werd gemeld, in de Japanse Zee terechtgekomen, maar in oostelijke richting over Japans grondgebied heen gevlogen. Tot dusver zijn geen resten van de raket gevonden. Het zou gaan om een nieuw model tweetrapsraket, de eerste in zijn soort die Noord-Korea heeft afgevuurd, met een bereik van mogelijk 2.000 kilometer. Het neerstorten van de eerste trap in de Japanse Zee zou hebben geleid tot de aanvankelijke verwarring. Het persbureau AFP citeert vanochtend Japanse militaire bronnen die zeggen dat mogelijk sprake is van een drietrapsraket, waarvan de tweede trap is terechtgekomen ten noordoosten van het hoofdeiland Honshu en de derde trap verder weg in de oceaan.

Het incident maakt pijnlijk duidelijk dat geheel Japan - dus ook de Amerikaanse bases in dat land - binnen bereik ligt van de Noord-Koreanen. Commentatoren hebben gesuggereerd dat Noord-Korea na de 'nucleaire kaart' van enkele jaren terug nu de 'raket-kaart' speelt in de onderhandelingen met de VS. Noord- en Zuid-Korea zijn al enige tijd in gesprek met de VS en China over vredesonderhandelingen voor het Koreaanse schiereiland. Daarnaast ageert Noord-Korea al lange tijd tegen het handelsembargo van de VS tegen het land.

Volgens de Japanse regeringswoordvoerder was Japan zelf niet op de hoogte van de lancering en werd het daarover geïnformeerd door Amerikaanse militairen.