Koopjesjagers beperken in Azië koersverliezen

SINGAPORE, 1 SEPT. De koersval op Wall Street veroorzaakte vanmorgen aanvankelijk lichte paniek op de Aziatische beurzen, maar de schade bleef uiteindelijk vrij beperkt.

De Aziatische beurzen konden als eerste reageren op de minikrach van Wall Street. Bij opening van de handel schoten de koersen over een breed front omlaag. De meeste beurzen volgden de trend op de beurs van Tokio waar de koersindex in het eerste kwartier na opening het laagste punt bereikte sinds begin maart 1986.

Ook in Hongkong, dat gisteren al een koersval van zeven procent te verwerken kreeg, zakte de Hang Seng-index kort na opening van de handel ruim drie procent weg. In Singapore bedroeg de koersval in de eerste tien minuten van de handel 3,5 procent en ook op de beurzen van Indonesië en Taiwan schoten de aandelenkoersen meteen na opening van de beurs omlaag.

Tegen de verwachting van de meeste analisten en handelaren in zorgden koopjesjagers aan het einde van een hectische beursdag in Tokio, Hongkong en Singapore, de drie belangrijkste financiële centra van Azië, ervoor dat de koersval terugliep of zelfs helemaal ongedaan werd gemaakt. Beleggers en effectenhandelaren in Azië concludeerden vanmiddag opgelucht dat de zware koersval van 6,4 procent op de Newyorkse beurs relatief weinig effect heeft gehad op de Aziatische beurzen.

Het koersverloop op de verschillende Aziatische beurzen in de afgelopen dagen toont volgens analisten echter aan dat de problemen voor de al ruim een jaar in crisis verkerende regio nog lang niet voorbij zijn. De koersval op de beurs van Hongkong gisteren is daar volgens hen een bewijs voor. De aandelen in Hongkong kelderden gisteren ruim zeven procent, nadat de Hongkongse regering besloot niet langer te interveniëren in de markt om zodoende de koersen op niveau te houden.

De afgelopen twee weken kocht de Hongkongse overheid voor ruim 12,5 miljard dollar aandelen op de eigen beurs en hield het de Hang Seng-index overeind. Op deze manier wilde de regering speculanten tegen aan de Amerikaanse dollar gekoppelde Hongkong-dollar wegdrijven van de beurs. De interventie in de aandelenmarkt kostte de overheid uiteindelijk veel meer dan verwacht en heeft de buitenlandse reserves van Hongkong gevaarlijk snel teruggebracht met bijna 13 procent.

Ook in andere Aziatische landen, zoals Maleisië, proberen de nationale overheden hun financiële markten via interventies of nieuwe regels te beschermen tegen speculanten. Tot nu toe zonder veel succes. “Beleggers willen een vrije markt, en geen gecontroleerde markt”, zegt een Singaporese analist.