'Komende twee jaar mag hij oefenen'

ROTTERDAM, 1 SEPT. De Nederlandse belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) is tevreden met de aanstelling van Frank Rijkaard als bondscoach. “Hij heeft alles in zich om een goede bondscoach te worden”, reageerde directeur Jan Reker. “De komende twee jaar mag hij oefenen.” Met de benoeming van Rijkaard heeft de KNVB aan de belangrijkste twee eisen van de CBV voldaan. “Frank is een Nederlander en is volledig gediplomeerd”, zei Reker. “Daarom ook stemmen wij in met zijn nieuwe rol als bondscoach.”

Reker zei wel het een “absolute handicap” te vinden dat Rijkaard nog nooit trainer is geweest bij een club. “Maar daar staat veel tegenover. Hij heeft als speler veel gewonnen. Bovendien heeft hij een sterke persoonlijkheid met veel uitstraling. Als trainer heeft hij bij het WK in Frankrijk belangrijke ervaring opgedaan met Oranje. En aangezien ook de spelers achter hem staan, zijn er veel pluspunten.”

Louis van Gaal, die afzag van de functie van bondscoach, is een fan van Rijkaard. “Hij is een fantastisch mens en een hele goede voetballer geweest”, zei de trainer van Barcelona in het NOS-radioprogramma Langs de Lijn. “Als trainer kan ik hem nog niet beoordelen. Ik hoop dat hij het gaat waarmaken. De verwachtingen zijn in elk geval hoog gespannen. Dat is altijd het geval als een voormalige topvoetballer zo'n functie aanvaardt.”

Een man met charme en allure. Dat zei Frank de Boer na de benoeming van Rijkaard. “Hij is taktisch sterk. Hij begrijpt het spelletje heel goed”, zei de aanvoerder van het Nederlands elftal in het Sportjournaal van de NOS.

Evenals zijn tweelingbroer Ronald reageerde Frank de Boer verrast op de telefonische mededeling van Oranje-manager Hans Jorritsma. “Ik had geen moment aan hem gedacht”, bekende de verdediger. “Maar ik ben blij met zijn aanstelling. Als mens en als voetballer vind ik het een hele goede keuze. Hij heeft bij het WK bovendien veel indruk gemaakt als assistent-bondscoach.”

International Michael Reiziger juicht vooral de samenwerking tussen Rijkaard en assistent-bondscoach Johan Neeskens toe. “Het was ons al bij het WK in Frankrijk opgevallen dat het goed klikt tussen die twee. Beiden hebben ze in de voetballerij veel meegemaakt. Ze weten waarover ze praten en hebben oog voor details. Dat stellen voetballers altijd op prijs. Ik vind het daarom een uitstekende beslissing om het Nederlands elftal in handen te geven van dit tweemanschap.”

Volgens Reiziger heeft Rijkaard in zijn korte tijd als assistent-bondscoach veel indruk gemaakt bij de spelers. “Vanaf de eerste oefenwedstrijden in januari heeft hij respect bij ons afgedwongen. Hij straalt het misschien naar buiten niet zo uit, maar binnen de selectie is hij altijd heel nadrukkelijk aanwezig. In zijn nieuwe functie zal zijn invloed alleen nog maar toenemen. Frank heeft een hele duidelijke voetbalvisie.”

Reiziger bracht de populariteit van Rijkaard bij de spelers onder woorden. “Aan de ene kant treffend kijk je tegen hem op wegens zijn grote staat van dienst. Anderzijds staat hij ook weer midden in de spelersgroep. Dat is zijn grote kracht.”