Japan wil spoedberaad G7 over Rusland

TOKIO/BONN, 1 SEPT. Japan heeft gisteren gevraagd om een spoedberaad van de zeven belangrijkste industrielanden (G7) over de onrust die op de internationale effectenbeurzen is ontstaan door de crisis in Rusland.

Dat heeft een woordvoerder van de Japanse regering gezegd. De andere landen hebben zeer terughoudend op het verzoek gereageerd. De Japanse premier Obuchi deed het voorstel zondag in een telefoongesprek met zijn Britse ambtgenoot Blair, wiens land dit jaar voorzitter is van de G7. Het overleg zou moeten plaatsvinden op het niveau van de naaste adviseurs van de regeringsleiders. De Duitse bondskanselier Kohl sprak gisteren weliswaar zijn “grote ongerustheid” uit over de ontwikkelingen in Rusland, maar zei dat een vergadering van de G7 op dit moment geen enkele zin heeft. De Britse regering liet weten te overwegen een vergadering van de G7 uit te schrijven. Maar Londen wil eerst wachten tot Rusland een nieuwe regering heeft. Premier Blair liet gisteren president Jeltsin per telefoon weten dat de G7 Rusland willen helpen, maar dat dat land dan wel moet doorgaan met zijn economische hervormingen. Binnen de Europese Unie wordt gedacht aan een speciale vergadering over Rusland. EU-voorzitter Oostenrijk liet weten een spoedberaad van de ministers van Financiën in overweging te hebben. (Reuters, KRF)