IT-fondsen forse dalers op beurs

AMSTERDAM, 1 SEPT. Beleggers in bedrijven met een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs hebben vanochtend mild gereageerd op de grote terugval van Wall Street gisteravond. Nadat de beurs met een daling van 46 punten (vier procent) opende stond de rest van de ochtend in het teken van herstel. De AEX-index, de graadmeter van de 27 belangrijkste beurskoersen, noteerde vroeg in de middag een verlies van twintig punten met een stand van 1065,92 punten.

De hightechfondsen zoals ASM Lithography en Philips waren de grootste verliezers onder de hoofdfondsen. Hiermee volgde de beurs het scenario in New York, waar IT-fondsen die genoteerd staan aan de schermenbeurs Nasdaq het diepst daalden. ASML daalde maar liefst met 7,85 procent ten opzichte van het slot van gisteren. Het aandeel werd 2,90 minder waard en werd verhandeld voor 36,40 gulden. De koers is hiermee terug op hetzelfde niveau van vorig jaar mei, enkele weken voordat de beurshausse grote vormen begon aan te nemen.

Philips daalde met 7,80 naar 122, een daling van ruim 6 procent. Baan hield de schade beperkt tot een teruggang van een dubbeltje naar een koers van 58,10.

“Van paniek is geen sprake, het valt nog wel mee. Vrijdag was het veel erger”, zegt een beurshandelaar. “Het zal nog wel lang onrustig blijven, maar misschien is het gezond verstand weer teruggekomen.”

De meeste hoofdfondsen van de Amsterdamse effectenbeurs stonden vanochtend op verlies. Alleen TNT Post Groep, Koninklijke Olie en Hoogovens lieten koersstijgingen zien. Het staalfonds is al langer ondergewaardeerd en kreeg gisteren te horen een van de vijf uitverkorenen te zijn om aluminium aan vliegtuigbouwer Boeing te leveren. Dat nieuws was goed voor een stijging van 1,30 naar een koers van 76 gulden. Het post- en koeriersbedrijf publiceerde gisteren mooie cijfers en vooruitzichten. Daardoor steeg de koers met twee gulden naar 43,80 gulden.

Koninklijke Olie heeft de aandacht van beleggers getrokken door aanhoudende geruchten dat het concern werkt aan een fusie met Texaco. De koers steeg met twee dubbeltjes naar 88,40 gulden.

De fondsen op de NMAX moesten forse dalingen incasseren.

“Het jonge grut is door de hoge koers-winstverhouding het kwetsbaarst”, zegt een commissionair in een reactie. De markt zette zijn woorden kracht bij. Alle NMAX'ers kregen bij de opening van de beurs te maken met een koersverlies van 10 procent. Prolion, uitvinder van de melkrobot en het absolute succesnummer van de NMAX, stond even voor het middaguur op een verlies van 20 gulden op een koers van 215 gulden. In twee maanden tijd heeft Prolion ruim 115 gulden aan waarde verloren. Toch was de koers van vanmiddag nog altijd een verdrievoudiging vergeleken met de laagste koers van dit jaar.

NEW YORK De Dow Jones-index zakte met maar liefst 512,6 punten (6,3 procent) tot 7539 punten.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is dinsdag tegen de verwachtingen in hoger gesloten. De Nikkei-index steeg met 261,4 punten tot 14.369,63. De stijging bedraagt daarmee 1,9 procent.