Inwoner Maurik bekent misbruik Hongaarse wees

MAURIK, 1 SEPT. Een 37-jarige inwoner van het Gelderse Maurik heeft tegenover justitie bekend gemeenschap te hebben gehad met een veertienjarig meisje uit Hongarije. Het meisje was bij hem en zijn 31-jarige vrouw op vakantie. De man is afgelopen vrijdag opgepakt, nadat het meisje aangifte had gedaan van verkrachting.

Bij huiszoeking heeft de politie “duizenden foto's en honderden videobanden aangetroffen” met “opmerkelijke opnamen”, aldus een woordvoerder van justitie. Het onderzoeksteam van twaalf man trof onder andere foto's aan van “schaars geklede kinderen”.

Niet bekend

Het Hongaarse meisje, een doof weeskind, kwam eind juli vanuit Hongarije naar het logeeradres in Maurik. De man en de vrouw nemen al een aantal jaren deel aan een programma waarbij hulporganisaties kinderen uit Oost-Europa een vakantie in Nederland bezorgen. Justitie gaat er vooralsnog van uit dat de organisatie dat het meisje heeft gestuurd, zelf bonafide is. Het onderzoek richt zich voorlopig volledig op het echtpaar. De drie kinderen van de man en de vrouw, een tweeling van ongeveer vijf en een kind van acht, zijn elders ondergebracht. Of deze kinderen ook misbruikt zijn, is volgens Justitie nog niet te zeggen. Komende donderdag besluit de Raadkamer in Arnhem of het echtpaar voor een periode van dertig dagen in bewaring zal worden gesteld.

De zaak is het gesprek van de dag in Maurik. Het dorp werd tien jaar geleden opgeschrikt door een omvangrijke incestzaak, en ook nu praat iedereen over wat er gebeurd is, zo zeggen inwoners van Maurik. Volgens één vrouw was het “een apart stel dat er altijd armoedig bijliep”. “Ze zien eruit alsof ze geen nagel hebben om hun gat te krabben. Dan ga je je toch afvragen waarom die hulporganisaties bij zulke mensen een kind onderbrengen.”

Dat de man het kind misbruikt heeft, is meer dan schandalig, zegt de vrouw. “Er wordt er hier al over gesproken dat ze echt niet terug hoeven te komen.”

Veel ouders maken zich zorgen. De man en de vrouw waren beiden actief bij de padvinders en de man zou ook enige tijd conciërge zijn geweest op de openbare basisschool De Boogerd.