Het blijft lachen met Bart

Bart de Graaff vindt het begrip 'voorzitter' nog steeds een “kansloos woord”. Maar de tijd dat hij daar grappen over kon maken, is eigenlijk voorbij. Hij ís gewoon voorzitter, of hij dat nou leuk vindt of niet.

Zijn omroep BNN wierf 67.000 tientjesleden, kreeg van voormalig staatssecretaris Nuis (media) een aspirant C-status, en 8,2 miljoen gulden aan belastinggeld. Gisteren was het tijd voor de laatste fase: op het heilige gras van de Amsterdam Arena nog wel: de presentatie van de programma's die de kersverse publieke omroep het komend seizoen zal brengen. Bart de Graaff kan niet meer terug.

Hij leek het zich voor het eerst te realiseren. Hoewel de promotiecassette het ontstaan van BNN in hetzelfde rijtje plaatste als de geboorte van Christus, de ontdekking van Amerika en de eerste mens op de maan - betoonde de omroepvoorzitter zich bescheiden.

“We hebben een grote bek gehad de afgelopen jaren en dat moet ook wel, anders red je het niet, maar ik hoop dat we een eerlijke kans krijgen. Wij moeten dit wieltje ook nog maar uitvinden.”

Zijn bescheidenheid leek gepast. Het 55 minuten durende programma dat BNN wekelijks op zondagavond van 21.00 tot 21.55 uur zal gaan brengen, wijkt weinig af van hetgeen De Graaff al aan melige lolbroekerij heeft laten zien bij Veronica in zijn programma's B.O.O.S en BNN. De programma's waarmee BNN zich als publieke omroep had kunnen profileren, het verplichte aandeel aan kunst, cultuur en informatie, is dermate 'laagdrempelig' ingevuld, dat mag worden getwijfeld aan BNN's betrokkenheid bij deze thema's.

Zo is 'kunst' volgens BNN Kunst met Peren: clipjes van drie tot vier minuten waarin bijvoorbeeld een bodypaint-sessie wordt getoond, of een videojockey die live clips maakt tijdens een houseparty. De uitleg bij de beelden verschijnt in kleurige kadertjes in beeld, zoals op de Amerikaanse popzender MTV gebeurt.

In de eerste aflevering van het door BNN als actualiteitenprogramma aangekondigde Repo, bekijkt De Graaff, verkleed als warlord de mogelijkheden om België in te nemen. Dit naar aanleiding van een grap die minister van Defensie Frank de Grave had gemaakt tijdens de installatie van het nieuwe kabinet.

In het programmaonderdeel De Kraan gaat Bart de Graaff het land in op zoek naar de gewone man en antwoorden op vragen als: 'hoe vaak per week bedrijft u de liefde', 'waar kijkt u graag naar op tv', en 'wat vindt u leuk''. Het beloofde 'niveau' moet vooral letterlijk genomen worden: de vraaggesprekken worden vanuit een hoogwerker van 60 meter hoogte gehouden.

Creativiteit kan de programmamakers niet ontzegd worden. Uitschieter is de bijzonder grappige BBC-reeks Very Important Pennis waarin de Amerikaanse stand-up comedian Paul Kaye getooid met een rood kapsel en belachelijke bril Hollywood-sterren lastigvalt op première party's. Ook het 'dierenprogramma' van 'dr. Sabelhout' belooft leuk te worden. Met Peer Mascini in de rol van verstrooide professor die de grootste onzin uitkraamt over niet bestaande diersoorten.

Maar, had daar nou een aparte publieke omroep voor moeten worden opgericht?

BNN vice-voorzitter Gerard Timmer wijst erop dat er ook aandacht zal zijn voor serieuze zaken en dat BNN zich nog moet ontwikkelen in het strengere genre. “Misschien gaan we in de toekomst een keer naar Bosnië of Liberia.” Hij noemt in dit kader ook de BNN-thema-avonden waarvan de eerste in samenwerking met de stichting Warchild zal worden gemaakt. Maar De Graaff wil best de hand in eigen boezem steken. “Je moet wel humor gebruiken”, verdedigt hij zich. “Anders kijkt men niet. Mensen zijn immuun geworden voor alle shit in de wereld.”

Net zoals bij alle publieke omroepen, zal het Commissariaat voor de Media ook gaan bekijken of BNN voldoet aan de mediawet. Als dit het geval is, mag de omroep in het jaar 2000 als C-omroep verder gaan. Het ledental moet in dat geval 150.000 bedragen.

De Graaff wil serieus genomen worden. “Ik wil niet dat het alleen maar 'Bartje' blijft. Ik wil niet dat mensen denken als ze me zien, 'dat wordt lachen'. Ik ben ook gegroeid.”

    • Japke-d. Bouma