Helft Finnen bezit mobiele telefoon

HELSINKI, 1 SEPT. Finland is het eerste land ter wereld waar meer dan de helft van de bevolking een mobiele telefoon heeft. In augustus bleek 50,1 procent van de bevolking over een dergelijk apparaatje te beschikken, aldus het Finse ministerie van Transport en Communicatie.

Het departement telde 2,57 miljoen houders van een mobiele-telefoonabonnement. Naar verwachting zal in juli volgend jaar 60 procent van de Finnen mobiel kunnen bellen. Daarmee overschrijdt het aantal abonnees op de mobiele telefoonnetten het aantal vaste telefoonaansluitingen, dat 2,86 miljoen bedraagt.

De Scandinavische landen voeren de ranglijst aan van landen met de hoogste penetratiegraad van mobiele telefonie. Na Finland volgen Zweden met 44,5 procent en Noorwegen met 42,5 procent van de bevolking.

Dat de Scandinavische landen zo hoog scoren heeft onder meer te maken met de grote afstanden en de lage bevolkingsdichtheid, waardoor niet overal vaste lijnen worden aangelegd. Bovendien zijn de frequenties in Zweden gratis verdeeld en zijn twee grote producenten (Ericsson en Nokia) er gevestigd.

In Nederland beschikt ruim 16 procent van de bevolking over een mobiele telefoon. Verwacht wordt dat dit eind 1998 is opgelopen tot 19 procent. In de VS ligt het percentage op 23. Israël en Hongkong staan daarboven met 42 procent. (ANP)