Heftige rellen bij vertrek Indonesische troepen Atjeh

JAKARTA, 1 SEPT. In de Atjese stad Lhokseumawe zijn vandaag ten minste twee mensen om het leven gekomen toen veiligheidstroepen het vuur openden op een plunderende menigte.

De ongeregelheden in Lhokseu-mawe begonnen gisteren bij het vertrek van een groep van 658 militairen uit de provincie. Duizenden toeschouwers die waren afgekomen op de afscheidsceremonie, bestookten de soldaten met stenen, schreeuwden hun scheldwoorden toe, scandeerden onafhankelijkheidsleuzen en staken winkels, hotels en andere gebouwen en auto's in brand.

Ook werd een gevangenis in de stad aangevallen en werd de vlag van een onafhankelijk Atjeh op het gebouw geplaatst. Ongeveer 120 gevangenen ontsnapten.

Waarnemers noemen de rellen in Lhokseumawe, aan de noordkust van het eiland Sumatra, de ernstigste sinds die van afgelopen mei in de Indonesische hoofdstad Jakarta, aan de vooravond van het aftreden van Soeharto. Ook gisteren werd een groot aantal bezittingen van etnische Chinezen aangevallen. De soldaten vuurden traangas en waarschuwingsschoten in de lucht af.

Het terugtrekken van de troepen uit Atjeh volgt op het bezoek dat de chef-staf van de Indonesische strijdkrachten, generaal Wiranto, een maand geleden bracht aan de provincie.

Daarbij maakte hij zijn verontschuldigingen voor misdragingen van het leger in de afgelopen jaren bij het onderdrukken van de onafhankelijkheidsbeweging in Atjeh en kondigde hij het stopzetten aan van de militaire activiteiten in het gebied.

Volgens inwoners van Atjeh hebben de soldaten zich in de afgelopen negen jaar schuldig gemaakt aan ontvoeringen, martelingen, verkrachtingen en het dumpen van lijken van honderden slachtoffers in massagraven.

De woede ontlaadde zich toen de militairen zich opmaakten voor hun vertrek. Toeschouwers bekogelden militaire voertuigen met stenen en schreeuwden beledigingen als “varkens” en “honden”.