Franse auteur 'bezet' Brits eilandje

LONDEN, 1 SEPT. Het parlement is er nog niet voor in spoedzitting bijeen gekomen en de Royal Navy ligt nog in de haven. Maar het is niet zeker of Londen de Franse 'invasie' van een groepje Britse eilanden voor de Normandische kust als een zuivere grap opvat.

Afgelopen weekeinde landde de excentrieke Franse schrijver Jean Raspail met een paar vrienden per zeilboot op Les Minquiers, een onbewoonde mini-archipel die tot de Britse Kanaal-eilanden behoort en tot 1953 de inzet was van een Frans-Brits grensconflict. Raspail (73) hees er de blauw-wit-groene vlag van het fictieve koninkrijk Patagonië, eiste de soevereiniteit op 'als vergelding voor de lange en onacceptabele Britse bezetting van de Falkland-eilanden', en vertrok weer. “Het is een symbolische daad, een spel”, zegt Raspail, “maar het wordt serieus gespeeld zoals kinderen doen.”

In 1984, twee jaar na de Falkland-oorlog, landde Raspail al eens op Les Minquiers, wat toen tot een relletje leidde. Londen heeft nog niet officieel gereageerd maar is ook niet ongevoelig voor symbolen en zal, naar wordt aangenomen, niet toestaan dat de Patagonische vlag er blijft wapperen.

Raspail noemt zich 'consul-generaal' van Antoine Tounens, een Franse avonturier die zichzelf in 1860 uitriep tot koning Orélie-Antoine I van Patagonië, het zuidelijkste deel van het huidige Argentinië. Raspail schreef over hem een boek waarvoor hij in 1981 de grote prijs van de Académie Française kreeg. Argentinië bezette in 1982 de Britse Falkland-eilanden voor de kust van Patagonië en blijft die sindsdien opeisen.

“De amfibische landing door een lichte eenheid van de koninklijke Patagonische marine, zondag bij het aanbreken van de dag, ondervond geen tegenstand”, aldus Raspail. Op Les Minquiers, waarvan de meeste eilandjes bij vloed onderlopen, wonen slechts meeuwen. Er staan enkele hutjes van steenhouwers die er ooit graniet zaagden. Op een daarvan hing tot zondag een plaquette met de mededeling dat het de zuidelijkste plek is van de Kanaaleilanden.