Expanderen tegen beurspaniek in

De koersval op de mondiale effectenbeurzen rijdt menig expansieve Nederlandse ondernemer in de wielen. Verschillende grote concerns hebben nog miljarden guldens nieuw aandelenkapitaal nodig om hun overnames te betalen.

ROTTERDAM, 1 SEPT. Twee jaar geleden toerde Ahold-president C. van der Hoeven langs de Amerikaanse financiële centra om nieuwe aandelen aan de man te brengen. Ahold had net de supermarktketen Stop & Shop gekocht, een miljardenaankoop die het concern grotendeels ging financieren door de uitgifte van verse aandelen. Op de laatste dag van de financiële presentaties kreeg Wall Street de bibbers, maar de bankiers van Goldman Sachs en ABN Amro sleepten de miljardentransactie de week daarna door de financiële turbulentie heen. Met geluk en wijsheid.

Donderdag lanceert Ahold opnieuw een miljardendeal: voor de nieuwste aankoop, van de keten Giant Food, wil Ahold voor een bedrag van vier miljard gulden nieuwe aandelen uitgeven. Dezelfde twee banken moeten ook nu de klus klaren. “Dat wordt heel, heel moeilijk”, zegt een Nederlandse vermogensbeheerder. “Iedereen in Nederland die geïnteresseerd zou kunnen zijn in aandelen van Ahold heeft ze zo langzamerhand wel. En in Amerika zijn natuurlijk ook al grote pakketten aandelen geplaatst.”

De ironie wil dat een van de twee banken, Goldman Sachs, zelf op dit moment ook werkt aan haar eigen beursintroductie. De spectaculaire koersval van de afgelopen dagen is wel het laatste waar deze zakenbank op zat te wachten.

Ahold is niet het enige grote Nederlandse concern dat de financiering van zijn expansieplannen moet uitvoeren terwijl de financiële markten op onregelmatige tijden in paniekerige stemming verkeren. Na Ahold staat een recordemissie van bank en verzekeraar Fortis Amev op stapel. Het geïndiceerde bedrag: net als bij Ahold vier miljard gulden. Doel: versterking van het vermogen na de overname ter waarde van 26 miljard gulden van de Belgische Generale Bank. Vrijdag komt Fortis met haar halfjaarcijfers en analisten en beleggers verwachten dan de eerste signalen over het tijdsschema van de aandelenuitgifte.

En daarna moet uitzendconcern Randstad met een emissie een bedrag van 1,7 miljard gulden aan aandelenkapitaal “ophalen” om de vorige week aangekondigde overname in Amerika van uitzendbureau Strategix te financieren. Ook onder de wat kleinere ondernemingen met grote aspiraties is het even transpireren. Financieel handelshuis Van der Moolen is met de hakken over de sloot en heeft net de financiering van een overname van een Amerikaans hoekmansbedrijf veilig gesteld. Handelshuis AOT, die privébank Labouchere van verzekeraar Aegon gaat kopen, wil ook nog nieuwe aandelen uitgeven.

Ook Akzo Nobel (chemie, farmacie, lakken) moet de definitieve financiering nog regelen voor de overname ter waarde van 6,3 miljard gulden van het Britse chemiebedrijf Courtaulds.

“Ahold is de eerste die last heeft van deze markten”, zegt een bankier die de emissiekalender op de voet volgt. “De emissie loopt wel, maar tegen lagere koersen”, verwacht een effectenhandelaar.

De reden dat sommige geldbeheerders een moeizame plaatsing van de Ahold-aandelen verwachten is een gevoel van déja vu. Eerder dit jaar plaatste Ahold ook al verse aandelen, toen tegen een prijs van 67 gulden per stuk. Vanmiddag was de koers iets minder dan 57 gulden.

De internationale zakenbankiers die deze deals regelen kennen elkaar goed genoeg om deze transacties op de kapitaalmarkt niet op elkaar te stapelen. Er moet wat ruimte blijven tussen de deals. “Wij gaan het er niet inproppen”, zegt een investment banker in Londen.

Flexibiliteit is het wachtwoord op dit moment. “Wij zijn natuurlijk niet van plan die vier miljard gulden tegen elke prijs uit de markt te halen”, zegt een insider bij Fortis.

Ook Ahold houdt zijn opties open. Het concern meldde vorige week nog dat de mogelijkheid open blijft om een deel van de benodigde vier miljard gulden niet met de uitgifte van aandelen te financieren, maar door een lening die door de beleggers op termijn omgezet kan worden in aandelen (converteerbare obligatie).