'Een laatste redmiddel'; Maleisië wil eigen munt beschermen

SINGAPORE, 1 SEPT. Maleisië heeft vandaag drastische maatregelen aangekondigd om de eigen, in diepe crisis verkerende economie nieuw leven in te blazen. Het kapitaalverkeer wordt beperkt om de koers van de ringgit te stabiliseren.

De belangrijkste nieuwe maatregel is de instelling van een deviezencontrole waarmee Maleisië de eigen munteenheid, de ringgit, wil beschermen tegen verdere waardevermindering. Maleisië wil nu een vaste wisselkoers vaststellen voor de ringgit en beperkt de handel in de munt tot de eigen markten. Vanaf 1 oktober aanstaande zal er buiten Maleisië geen waarde in andere muntsoorten meer bestaan tegenover de ringgit. Verder zullen alle Maleisische ringgits die nu nog in de kluizen van banken in het buitenland liggen, teruggebracht worden naar Maleisië. De ringgit heeft de afgelopen veertien maanden ruim veertig procent van zijn waarde tegenover de Amerikaanse dollar verloren.

De nieuwe maatregelen werden vandaag bekend gemaakt na afloop van een speciale zitting van het kabinet van premier Mahathir Mohamad. De premier noemde de maatregelen vanmiddag “een laatste redmiddel”.

Bank Negara, de centrale bank van Maleisië, liet vanmorgen weten dat de nieuwe maatregel betrekking heeft op bepaalde vormen van kapitaalverkeer. Directe buitenlandse investeringen zijn ervan uitgezonderd. Maleisië wil op deze manier monetaire onafhankelijkheid proberen terug te winnen en de economie minder vatbaar te maken voor externe invloeden.

De Maleisische regering erkende vorige week dat het land in een diepe recessie zit. In het tweede kwartaal van dit jaar was het bruto binnenlands product zeven procent kleiner dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. In het eerste kwartaal was al sprake van een achteruitgang van 1,8 procent. Het is voor het eerst sinds 1985 dat Maleisië te maken heeft met een recessie. Het afgelopen decennium groeide de Maleisische economie jaren achtereen met zeven procent.

Het plan voor de nu aangekondigde deviezencontrole was vorige week aanleiding tot een harde botsing tussen de regering en de centrale bank. Centralebankpresident Ahmad Mohamed Don was fel tegen beperking van het kapitaalverkeer. Vorige week vrijdag nam hij ontslag. Ook de vice-president en twee andere hoge functionarissen van de bank stappen op.

    • Max Christern