Een geschenk uit de hemel voor haviken

De gisteren afgevuurde Noord-Koreaanse raket komt als een een geschenk uit de hemel voor haviken in Japan en de VS.

TOKIO, 1 SEPT. De Verenigde Staten oefenen al jaren druk uit op Japan om mee te werken - en mee te betalen - aan een verdedigingssysteem tegen ballistische raketten, het zogenoemde Theater Missile Defense programma (TMD), maar Japan toont al jaren aarzelingen. Noord-Korea heeft dit alles in één dag geheel op zijn kop gezet met het lukraak schieten van de Taepo-dong 1 over de hoofden van de Japanners richting Stille Oceaan. Eerst werd bericht dat deze raket in de Japanse Zee tussen Rusland en de Japanse eilanden terecht was gekomen. Vandaag maakten autoriteiten bekend dat het mogelijk ging om een drie-trapsraket, waarvan het hoofddeel oostwaarts over Japan heen richting Stille Oceaan is gevlogen.

Prompt schrijft Japans grootste krant, de Yomiuri, dat Japan direct geld moet geven voor het TMD-initiatief. Volgens de krant heeft de regering het komende jaar geen geld beschikbaar gesteld voor dat programma uit consideratie met China, dat graag protesteert tegen elke uitbreiding van Japans militaire activiteiten. Japan moet China maar duidelijk maken dat dit programma puur defensief is, aldus de Yomiuri. Gesteund door dit persoffensief zei minister Masahiko Komura (Buitenlandse Zaken) vanochtend dat de gedachten van de Japanse regering inderdaad deze kant op gaan.

“Militaire kracht is de enige kaart die Noord-Korea in onderhandelingen met de buitenwereld heeft”, zei de Zuid-Koreaanse minister Chun Yong-taek (Defensie) vandaag in Seoul voor zijn vertrek naar Tokio voor al eerder geplande besprekingen. Noord-Korea speelt de “raketten-kaart”, constateerde dan ook een Japanse commentator, nadat het land in 1994 de nucleaire kaart speelde in onderhandelingen met de VS. Maar het is de vraag wat het nu met het spelen van deze kaart kan winnen. De VS hebben in het verleden geprotesteerd tegen de export door Noord-Korea van zijn raketten naar landen die niet behoren tot het 'pro-Amerikaanse kamp'. Noord-Korea heeft daarop simpelweg geantwoord dat het bereid is de export stil te zetten als de VS de inkomsten vergoeden die het land dan misloopt. De VS hebben nog geen interesse getoond.

Voorlopig lijken de resultaten van het spelen van de 'raketten-kaart' eerder negatief. Vier jaar terug kreeg Noord-Korea de belofte van de bouw van twee lichtwater reactoren en toelevering van ruwe olie, in ruil voor de belofte af te zien van van kernwapens. Vandaag kondigde Japan aan dat het de betaling van 1 miljard dollar aan KEDO, de organisatie verantwoordelijk voor de uitvoering van het vier jaar oude akkoord, heeft uitgesteld.

In Japan roept het Noord-Koreaanse gedrag bij conservatieven felle reacties op. Zo zegt de secretaris-generaal van de regerende Liberaal Democratische Partij, Yasuhiro Mori: “We hebben geprobeerd vriendschappelijke relaties met Noord-Korea op te bouwen maar het lanceren van de raket is niets minder dan verraad.” De VS willen een TMD-voorziening in Japan ter bescherming van hun troepen. Ze kunnen de Japanners nu overtuigen dat het systeem ook nodig is ter bescherming van Japanse burgers zelf. Mori: “Als Noord-Korea de raket met opzet heeft gelanceerd, dan zou het niet vreemd zijn als ons land in een oorlog wordt gestort.”

    • Hans van der Lugt