DE VAKANTIEPAN (10)

Vandaag een voorgerecht; een groene asperge salade met waterkers en

gerookte forel en een hoofdgerecht: eendenborst met paddestoelen en courgette. Het voordeel van groene asperges is dat ze niet geschild hoeven te worden. Snijd wel een stukje van de onderkant. De gerookte forel is bij de vishandelaar te koop. Kook de asperges ongeveer 8 minuten en laat ze goed uitlekken. Maak een luchtige saus door de mosterd en de mayonaise door de lobbig geslagen slagroom te roeren. Serveer deze saus in een aparte kom. Snijd de harde, harige stelen van de waterkers, die over de borden wordt verdeeld. Verdeel de gerookte forelfilets en de asperges over de borden. Koop eventueel wat extra waterkers en asperges om er morgen soep van de maken. Kook de waterkers heel even in bouillon.

Voeg de gekookte asperges toe en pureer de soep met blender of keukenmachine. Ook de eendenborst mag royaal worden ingekocht, want in dunne plakken gesneden geroosterde of gebraden eendenborst wordt ook koud, als onderdeel van een salade, gegeten. Combineer de plakjes koude eend met groene sla, olijven en plakken sinaasappel (zonder schil). De eendenborsten voor het hoofdgerecht van vandaag worden bij voorkeur op houtskool geroosterd. In een grillpan lukt het ook goed, al is de smaak anders. Snijd de vette kant van de borst met een scherp mes kruislings in. Leg de eenenborsten op de vette kant op het rooster van de barbecue of in de pan. Pas op voor vlammen bij het roosteren op houtskool. Giet, bij gebruik van een grillpan, af en toe het gesmolten vet af. Gril het vlees ongeveer 6 minuten op de vette kant. Draai het vlees om en gril het nog eens een minuut of 2. Het vlees moet niet doorbakken en in ieder

geval rosé zijn. Van de geschilde courgettes worden met een aardappelschiller dunne slierten gesneden. Deze slierten worden enkele minuten in een beetje boter gebakken en met sojasaus besprenkeld. Schep de courgetteslierten af en toe om. Bak de paddestoelen lichtbruin en knapperig. Strooi er zout en versgemalen peper op. Verdeel de eendenborst, de paddestoelen en courgette-slierten over de borden.

500 g groene asperges

1 bos/zak waterkers

4 gerookte forelfilets

1/8 slagroom

3 eetl. mayonaise

1 eetl. mosterd

4 eendenborsten

4 niet te grote courgettes

250 g gemengde paddestoelen

sojasaus, boter

zout en peper

    • Anne Scheepmaker