Bij aanhouding Hoogezand; Arrestatieteam politie schiet verdachte dood

GRONINGEN, 1 SEPT. Een 22-jarige verdachte van de moord op Sandra Kalk is gisteren bij zijn aanhouding in Hoogezand door een arrestatieteam van de politie doodgeschoten.

De politie wilde de man, die als passagier in een auto reed, gisteren op de Meint Veningastraat-hoek Sluiskade in het winkelcentrum Martenshoek in Hoogezand aanhouden. Volgens de politie sprong hij uit de auto en vuurde hij tijdens zijn vlucht een schot af op leden van het arrestatieteam. De politie schoot terug en raakte de verdachte, die ter plekke overleed. De rijksrecherche stelt een onderzoek in. Op het lichaam van de verdachte zal sectie worden verricht.

Het stoffelijk overschot van de 17-jarige Sandra Kalk uit Hoogezand werd 2 augustus aangetroffen op een braakliggend stuk land in Kolham. Zij was met een vuurwapen om het leven gebracht. Onderzocht wordt of het vuurwapen hetzelfde is als dat waarmee de verdachte gisteren op de politie schoot.

De politie had de verdachte, een ex-vriend van Sandra Kalk, al geruime tijd op het oog, verklaarde een politiewoordvoerder vanmorgen. Gisteren werd besloten hem op te pakken nadat gebleken was dat hij vrijdagavond een mannelijke getuige in de zaak-Kalk enkele uren had gegijzeld in een woning in Hoogezand. De gijzelaar had bij de politie een verklaring afgelegd over de verdachte en deze wilde weten wat die verklaring inhield.

De man werd tijdens de gijzeling bedreigd met een vuurwapen. Vrijdagnacht werd hij vrijgelaten en ging hij naar de politie, waar hij aangifte deed.

De politie nam gistermiddag in drie woningen waar de verdachte geregeld verbleef goederen in beslag. In een van de woningen werden twee mannen, die de inbeslagneming wilden verhinderen, aangehouden.

Volgens de Groningse hoofdofficier van justitie mr. M. van Capelle staat vrijwel vast dat het arrestatieteam uit noodweer handelde. Die lezing wordt bevestigd door slager J. Boltjes uit Hoogezand, die de schotenwisseling vanuit zijn winkel zag. “Het was terecht, want de verdachte schoot als eerste”, zegt hij. Boltjes legde tegenover de recherche een verklaring af. Hij noch de klanten die bij hem in de winkel stonden zijn geschrokken, zegt hij. Boltjes: “Je ziet zo veel schieterij op de televisie, je leert ermee leven. Alles ging heel snel. In een paar seconden was het voorbij.”