Beurs van Tokio sluit met forse stijging

TOKIO, 1 SEPT. De beurs van Tokio is vandaag na een aanvankelijke val met forse winst gesloten en heeft zich zodoende weinig aangetrokken van dalingen in andere delen van de wereld. Desondanks zei Japans topplanner, hoofd van het Economisch Planbureau Taichi Sakaiya, dat Japan momenteel “door een van zijn donkerste periodes gaat”.

De Nikkei-beursindex sloot op 14.369 punten, 1,8 procent hoger dan de slotkoers van gisteren toen de index ook al ruim 1 procent steeg.

De dag begon in Tokio met een forse val van ruim 400 punten omdat aandelen van bedrijven die sterk afhankelijk zijn export, zoals Sony en Canon, van de hand werden gedaan. 's Middags werd het verlies echter weer ruimschoots goedgemaakt, zij het dat er geruchten waren dat overheidsfondsen (pensioenfondsen en gelden van de Postspaarbank) op regeringsinitiatief een steentje bijdroegen aan ondersteuning van de koersen. Anderzijds was er ook het commentaar dat de koersen in Tokio al zoveel hebben verloren de afgelopen jaren, dat voor een verdere daling geen enkele reden is.

De Nikkei-index staat momenteel op het niveau van 1986, de periode vóór de 'luchtbel-economie'. Zo waren er vandaag zelfs positieve geluiden uit de geplaagde financiële sector. Sterkere banken zagen de koersen stijgen zoals Tokio-Mitsubishi en ook de Sakura Bank, die gisteren bekend maakte groepsleden te hebben gevraagd extra geld in de bank te pompen.

Japanse beleggers stapten vandaag door de grote onzekerheid in grote getalen in schatkistpapier, waardoor de obligatiekoersen stegen en dus de rendementen daalden. Het rendement op schatkistpapier zakte vanmorgen zelfs onder de één procent, het laagste niveau in de Japanse geschiedenis. Het rendement kwam uit op 0,995 procent. Volgens het blad Nihon Keizai Shimbun dateerde het vorige record uit 1619 met 1,125 procent.

Wegens de zware problemen in de VS door de koersval van Wall Street steeg ook de yen vandaag ten opzichte van de dollar. De dollar stond in Tokio aan het einde van de dag op ruim 139 yen, meer dan 2 yen goedkoper dan gisteren. De yen zette zijn stijging later op de dag in Europa voort.