Amerikaanse beleggers in paniek; Val Wall Street, Europa op verlies

ROTTERDAM, 1 SEPT. De Amerikaanse effectenbeurs is gisteren met een daling van 6,4 procent hard onderuitgegaan, na een paniekaanval onder beleggers in het laatste uur van de handel. De Amsterdamse beurs stond vandaag tegen het middaguur bijna 2 procent lager, de vijfde achtereenvolgende daling.

De koersdaling in New York ontstond voornamelijk in het laatste uur van de handel. “De rationaliteit is verdwenen, de angst heerst”, zei een handelaar over de stemming op de beurs. Financiële analisten noemden een groot aantal oorzaken voor de angst bij beleggers: de onzekerheid in Azië, het overwaaien van de crisis naar Rusland en naar financiële markten in Zuid-Amerika en elders. Ook zijn beleggers bezorgd over het afvlakken van de economische groei in de Verenigde Staten. Voorts droeg de raket die Noord-Korea richting Japan afvuurde bij aan de onrust.

De Amerikaanse minister van Financiën, Robert Rubin, probeerde gisteren de financiële markten gerust te stellen: “De wereld gaat door een moeilijke periode. Fundamenteel is de economie sterk met goede vooruitzichten voor groei en lage inflatie.” De bewindsman riep Japan op de noodzakelijke maatregelen te nemen om zijn economie uit het slop te halen.

Op het Damrak was vanmorgen ondanks een aanvankelijk verlies van 4 procent geen sprake van paniek. Kort na het middaguur stond de AEX 1,8 procent lager op 1066,90 punten, na een dieptepunt van 1039 punten. DSM stond rond het middaguur 3,5 procent lager op 169 gulden en Philips bijna 4 procent lager op 124,70 gulden.

De Japanse regering vroeg gisteren om een spoedoverleg van de zeven belangrijkste industrielanden (G7) over de onrust die op de internationale beurzen is ontstaan door de Russische crisis. Andere G7-landen reageerden vanmorgen terughoudend op de Japanse suggestie. De Britse premier Blair liet gisteren in een telefoongesprek met de Russische president Jeltsin weten dat de G7 bereid zijn Rusland te helpen, maar dat het land dan wel moet doorgaan met economische hervormingen. China zegde vanmorgen via het Internationaal Monetair Fonds (IMF) 540 miljoen dollar steun aan Moskou toe.

De koersval op Wall Street veroorzaakte vanmorgen aanvankelijk lichte paniek op de Aziatische beurzen, maar de schade bleef uiteindelijk beperkt. De Aziatische beurzen konden als eerste reageren en bij opening van de handel schoten de koersen over een breed front omlaag. De meeste beurzen volgden de trend op de beurs van Tokio, waar de koersindex in het eerste kwartier na opening het laagste punt bereikte sinds begin maart 1986. Ook in Hongkong, dat gisteren al een koersval van zeven procent te verwerken kreeg, zakte de Hang Seng-index kort na opening van de handel ruim drie procent weg. Tegen de verwachting in zorgden koopjesjagers aan het einde van een hectische beursdag ervoor dat de financiële centra van Azië zich grotendeels herstelden.

Tokio sloot uiteindelijk met een winst van 1,86 procent.

De belangrijkste Oost-Europese beurzen stonden kort na het middaguur flink lager. De index van de beurs in Boedapest was met 4,83 procent gedaald, die in Warschau met 6,5 procent en Praag met 4,9 procent.