Amerika-team rustig naar huis

ROTTERDAM, 1 SEPT. Nee, ondanks de onrust op Wall Street was de coördinator van 'het Amerika-team' van Robeco gisteravond gewoon thuis. Geen overwerk, geen paniekreacties vanachter het beeldscherm. “Wij staan met onze handelaren in Amerika wel in nauw contact”, zegt beheerder M. Vriezen, verantwoordelijk voor zo'n 4 miljard gulden aan Amerikaanse aandelen. “En ik woon dicht bij het werk. Als het nodig is, zit ik zo achter mijn bureau.”

Daar was gisteren blijkbaar geen aanleiding toe, hoewel het Amerika-fonds meer dan 9 procent aan waarde verloor. Behalve de koersdaling op de beurzen heeft een Nederlandse fondsbeheerder ook nog eens met de goedkopere dollar (- 3 procent) te maken. Vriezen zegt koel te blijven, ondanks de nervositeit op de markt. “Dit zijn geen dagen om je portefeuille te wijzigen. Met de daling van gisteravond hebben we over het afgelopen jaar een rendement geboekt van 2,6 procent. In diezelfde periode is het beursgemiddelde in de VS met zo'n 4 procent gedaald.” Voor de belegger in elk geval nog geen reden om zijn beleggingen uit de VS terug te halen. “We zien het vermogen zelfs iets groeien”, aldus Vriezen.

Ook fondsbeheer A. Zeldenrust van Van Lanschot Global Equity Fund heeft de aardappelen gisteravond niet koud laten worden. “Wij zijn beleggers voor de langere termijn. Een vermogensbeheerder moet zich niet heen en weer laten slingeren door de dagelijkse gang van zaken. En wanneer je geen aanleiding ziet om een draai te geven aan je beleid kun je net zo goed naar huis gaan.” Zeldenrust draait met 'zijn' aandelenfonds, vorige maand nog goed voor een jaarrendement van 14 procent, aardig in de top mee. “Gezien de onrust in Azië en Rusland moet je zoveel mogelijk beleggen in echt Westerse bedrijven. Bijvoorbeeld in Amerikaanse supermarkten of in levensverzekeraars. Zo probeer je uit de internationale problemen te blijven.”

De bovengemiddelde prestatie op de Amerikaanse markt is volgens Vriezen van Robeco het gevolg van de defensieve beleggingen. “Veel aandelen in de gezondheidszorg, de voeding en in stabiele telecombedrijven. Dat heeft ons geen windeieren gelegd.”

Voor directeur R. Munsters van het pensioenfonds PGGM (circa 90 miljard belegd vermogen) is het moment gekomen om weer aandelen te kopen. “In de zomer hebben wij het accent op aandelen, zo'n 60 procent van de portefeuille, teruggebracht naar 50 procent. Nu gaan we dat weer opvoeren. Dat hebben we afgelopen vrijdag al afgesproken.”

De tweede verjaardag van Munsters' zoontje kan vandaag gewoon worden gevierd. Alle hectiek op de beurzen ten spijt. “Ik heb vanochtend nog even contact gehad met mijn collega's, maar ik zie weinig reden voor pessimisme. Veel is afhankelijk van de psychologie van de beleggers, het haasje-over-effect. Dat de Dow-Jones dit jaar nog op 9500 punten belandt, lijkt me erg optimistisch. Maar ik zie geen reden dat de markt niet met zo'n 5 tot 10 procent terugveert.”

Ook Vriezen van Robeco verwacht herstel. “Azië en Rusland maken de markten heel nerveus en er bestaat een grote angst dat deze factoren de winstgevendheid van de bedrijven gaan aantasten. Maar ik zie eerlijk gezegd weinig reden voor een verdere daling van de beurs”. En, voor de korte-baanschaatsers heeft hij ook goed nieuws. “De termijncontracten in Chicago, die 24 uur per dag verhandeld worden, wijzen vanmiddag op een gemiddelde groei op Wall Street van 2 procent.”

    • Erik van der Walle