Zuiderent nekt oude cricketclub

Cricketer Bas Zuiderent zegt dat hij in zijn hart altijd VOC'er zal blijven, maar hij gaf de Rotterdamse club gisteren in de strijd om de Nederlandse titel wel de genadeklap. Met behulp van zijn 63 runs werd VRA uit Amstelveen voor het eerst sinds 1981 weer eens kampioen. “Het was best moeilijk voor Bas”, aldus VRA-captain Maurits Houben. “Ik zag dat hij gespannen was. Hij was erg zwijgzaam. Ik heb hem bewust met rust gelaten. Want ik hoef hem natuurlijk niet te vertellen hoe hij moet batten.”

De cricketcompetitie kende een droom-ontknoping. VOC en VRA stonden voor de laatste speeldag gelijk en troffen elkaar in een grote finale. VOC kwam tot 197 runs, maar VRA passeerde dit totaal één over voor het einde. Voor het weekeinde was HBS nog de grootste favoriet voor de titel geweest, maar de Haagse ploeg verloor zaterdag van VCC. Ondanks deze zege degradeerde VCC.

Kampioen VRA ontliep vorig seizoen de degradatie pas in een beslissingsduel. Voor dit seizoen versterkte de club zich met Zuiderent en de Nieuw-Zeelanders Shane Thomson en Craig Cumming, de laatste als trainer-coach.

Hoe kwam VRA aan Cumming?

Houben: “Een vroegere coach, Darrin Murray, is een vriend van de club geworden en wij vragen hem vaak om advies. 'Weet jij iemand?' Meestal adviseert hij iemand van zijn club in Nieuw-Zeeland.”

Bas Zuiderent speelde een erbarmelijk slecht EK. Hoe kregen jullie hem terug bij de club?

“Ik heb alleen tegen hem gezegd dat hij gewoon lol moet hebben. Hij is natuurlijk een groot talent. Maar dat alleen is niet genoeg. Je moet mentaal ook sterk zijn. Daar moet Bas misschien nog wat aan werken. Als hij geconcentreerd is, zoals tegen VOC, lukt het wel.”

Wat vind je van de degradatie van VCC?

“Echt heel jammer. VCC is mijn oude club en bovendien hebben ze ons geholpen door HBS zaterdag te verslaan. Nu moeten ze weer opnieuw beginnen. Want ik denk dat een speler als Tim de Leede niet in de eerste klasse gaat spelen.”