Wielerronde blijft chaotisch kruimelwerk

LANDGRAAF, 31 AUG. De verspreking van Rolf S/orensen was te ironisch om onvermeld te laten. De winnaar van de Ronde van Nederland sprak over “een kleinere race” toen hij zaterdagmiddag in Landgraaf de pers te woord stond. Zijn ploegleider Theo de Rooy van Rabobank probeerde het leed te verzachten. “Rolf doelt op de relatief korte etappes, niet op de zwaarte van de koers.” S/orensen knikte instemmend. Maar wie zijn verveelde gezicht aanschouwde, zag geen glorieuze triomfator. De 33-jarige Deen was met zijn gedachten afgedwaald naar de komende WK in Valkenburg.

Aan de andere kant van de tafel hield Paul Nouwen, voorzitter van de stichting Ronde van Nederland, een gloedvol betoog over “het perfecte wedstrijdverloop” en de “enorme spanning op de slotdag”. Nouwen was zelfs tevreden over de weersomstandigheden, hoewel het peloton vier dagen werd geplaagd door wind, regen en koude. Als directeur van de ANWB staat Nouwen bekend als een positivo. Als koersdirecteur heeft hij weinig oog voor negatieve zaken. Nouwen doet elk jaar zó zijn best om de Ronde van Nederland aan te prijzen, dat hij een averechts effect bereikt.

Zijn jaarlijkse pleidooi voor meer waardering wekt een beetje medelijden. Als er geen bergen zijn, kun je moeilijk over een geaccidenteerd schrijven. En als de zon niet schijnt, kun je er moeilijk een strakblauwe hemel bij denken. De Ronde van Nederland blijft kruimwelwerk, met een bescheiden deelnemersveld, een gemakkelijk parcours en een ongunstige plaats op de wedstrijdkalender. De meeste renners bereiden zich voor op de Vuelta.

De vrolijke geluiden van Nouwen worden gedeeld door de speakers in de Ronde van Nederland. Hun teksten werken op de lachspieren bij de volgers in de karavaan. Zaterdag mocht genodigde Pieter van Vollenhoven (“Ik ben gek op wielrijden”) de positieve geluiden aanvullen. Acteur Huub Stapel onderstreepte de oubollige sfeer met een Noorse liefdesverklaring aan de Noorse renner Bj/omal Vest/ol. Waarop de speaker vroeg of Stapel niet beter naar de Gay Games had kunnen gaan.

Intussen vragen de criticasters zich af waarom de nationale ronde de status van 2.1 heeft verworven op de ranglijst van de internationale wielerunie (UCI). Volgens Nouwen is de recente opwaardering vooral te danken aan de strakke wedstrijdleiding en de luxe overnachtingen. Over het laatste onderdeel valt niet te twisten; de renners slapen in moderne hotels.

Wat betreft de wedstrijdleiding zijn de meningen verdeeld. Nouwen had de afgelopen week geen ongeregeldheden gezien. Volgens de Nederlandse wedstrijdcommissaris Wim Jeremiasse van de UCI valt er nog genoeg te verbeteren. Zaterdag verscheen plotseling een rode lelijke eend op het parcours, in tegengestelde richting. “Die opa achter het stuur moesten er nog om lachen ook”, reageerde Jeremiasse op het levensgevaarlijke incident.

En waarom hield een motorrijder van de NOS de tweede groep met S/orensen zo lang uit de wind, waardoor de Deen zijn achterstand in snel tempo ongedaan kon maken? Assistent-ploegleider Guido van Calster van TVM reageerde witheet op de bevoordeling van de kopman van Rabobank. “Dit is een schande. Die motard bleef er wel twee kilometer voor hangen.”

Volgens Jeremiasse is een hinderlijke cameraman niet alleen kenmerkend voor een Nederlandse koers. In de Giro had hij dezelfde ervaringen. “We proberen er iets aan te doen, maar de mensen van de televisie weten precies hoe machtig ze zijn. Zonder mooie beelden geen mooie koers, zo redeneren alle partijen. Er is in de hele wereld nog nooit een motoragent uit zijn functie gezet. Iedereen is bang om sponsors te verliezen.”

Pratend over de verkeersproblemen richt Jeremiasse zijn kritiek uitsluitend op de Nederlandse overheid. Bij elke koers staan geparkeerde auto's hinderlijk in de weg. In België en Frankrijk daarentegen maken de vierwielers keurig plaats voor de tweewielers. Volgens Jeremiasse geldt in het buitenland een algemeen parkeerverbod. “In ons dichtbevolkte landje is zoiets blijkbaar niet mogelijk. Prima hoor, maar als we zo doorgaan, kun je over tien jaar geen normale wielerkoers meer organiseren.”

Bijna vanzelfsprekend waren er na afloop ook kritische vragen over de vermeende combine die S/orensen in de tweede groep had gesloten. Zijn gekeuvel met enkele renners bleef niet zonder gevolgen, getuige de wijze waarop sommige Italianen en Spanjaarden voorbeeldig kopwerk verrichtten. Ze hadden geen kans op een ritzege of een hoge klassering in het klassement. Waarom hielden ze hem uit de wind?

S/orensen speelde de vermoorde onschuld. “We hadden gemeenschappelijke belangen, zo werkt dat nu eenmaal in de wielersport.” Zijn ploegleider De Rooy grijnsde van oor tot oor. “Wat Rolf uitspookt gaat mij niet aan. Maar ik kan niet ontkennen dat hij een hoop talen spreekt.”

    • Jaap Bloembergen