Weg met de anonieme promiscuïteit!

Zo'n tien dagen geleden gebeurde het weer. Naar aanleiding van de 'Bill and Monica'-affaire beloofde De Telegraaf de lezers op de voorpagina smeuige verhalen over promiscue politici. Maar binnenin volgde een verhaal met veel same old stories. Geroutineerde lezers van de roddelrubrieken troffen echter geen nieuws aan. Het artikel scheen te zijn bedoeld om de omzichtigheid waarmee journalisten met het privéleven van politici omgaan, aan de kaak te stellen. Het stuk zelf was daar echter een voorbeeld van. Geen nieuws, en het was ook nog van zijn scherpe kantjes ontdaan. De parlementariër Rick van der Ploeg die zijn medewerkster ooit een speelgoed-penis cadeau deed, werd keurig anoniem gehouden als 'PvdA-Kamerlid'.

Deze terughoudendheid moet maar eens ophouden, brieste het CDA-Kamerlid Hans Hillen vorige week in een interview met Opzij. Daarin opende hij de aanval op de liberale cultuur van leven en laten leven.

Hij spoorde de pers aan haar terughoudendheid op te geven en promiscue collega-politici in de schijnwerpers te zetten. Immers: “Mensen die op dit vlak gemakkelijk te verleiden zijn, zijn dat misschien ook op een ander gebied. Die zijn niet standvastig.”

De reacties op het Binnenhof waren lacherig, neerbuigend, en overwegen afwijzend. Marjet van Zuijlen, het jonge en succesvolle PvdA-Kamerlid dat ooit de aandacht trok door als pin-up met baard op Internet te verschijnen, betoonde zich een ware volksvertegenwoordigster. Over vreemdgaan zei ze: “Het gebeurt hier echt niet meer dan in een ander bedrijf.”