Vertrouwen consument in augustus omlaag

AMSTERDAM, 31 AUG. Het vertrouwen van consumenten in de ontwikkeling van de economische situatie in de eerstvolgende 12 maanden is in de maand augustus gedaald. 13 procent van de ondervraagde consumenten was per saldo positief over de economische situatie in de eerstvolgende 12 maanden, het laagste cijfer sinds januari. In juli dit jaar was het saldo nog 20 procent positief.

Omdat het gangbaar is dat consumenten tegen het najaar pessimistischer worden, publiceert het CBS ook een cijfer dat voor deze invloed is gecorrigeerd. Dat zakte fors van 20 in juli naar 8 in augustus, de laagste score sinds december 1996. “Wij vermoeden dat er een kentering plaatsvindt”, zei een zegsman van het CBS vanmorgen. Volgens hem kan de koersdaling op de beurs van begin augustus van invloed zijn geweest op het cijfer. De crisis in Rusland en de recente koersdalingen vonden plaats na de enquête waarin het vertrouwen werd gemeten. De beoordeling van de economische situatie in de laatste 12 maanden bleef hoog.