Verkiezingen in Australië

CANBERRA, 31 AUG. De Australische premier John Howard heeft gisteren nationale verkiezingen aangekondigd op 3 oktober.

Howard leidt sinds maart 1996 een rechts-liberale regeringscoalitie. De afgelopen maanden ontstond in Australië grote beroering door de verkiezingswinst die de ultrarechtse politica Pauline Hanson van de One Nation partij behaalde in de staat Queensland. Mede onder druk van dat electorale succes sloot premier Howard in juli een compromis over een wetsvoorstel om de eigendomsrechten van Aboriginals in het land te beperken. Daardoor voorkwam hij dat zijn regering ten val werd gebracht in het parlement. Thans ziet Howard de tijd rijp verkiezingen uit te schrijven en zijn regeringsmacht te bestendigen tegenover de grootste oppositiepartij, Labor. (Reuters)