Verdwenen meisje moest getuigen

DEN HAAG, 1 SEPT. Een 15-jarig meisje uit Leiden, dat drie weken geleden verdween, is dit weekeinde door de Haagse politie aangehouden toen zij een bar in Scheveningen verliet. Het meisje is de belangrijkste getuige in een Leidse zedenzaak.

Het meisje liep begin deze maand weg uit een tehuis, waar zij was geplaatst nadat haar ouders uit de ouderlijke macht waren gezet. De politie vermoedt dat zij zo wilde voorkomen dat ze moest getuigen in het hoger beroep van de zedenzaak, dat begin deze maand begon. Het meisje zou met enkele vriendinnen begin jaren negentig seksueel zijn misbruikt door haar moeder, haar oma en een kennis van de familie, die als hoofdverdachte wordt aangemerkt. Hoewel zij vlak voor de rechtzaak haar verklaring tegenover de politie introk, veroordeelde de rechtbank de drie verdachten tot gevangenisstraffen van anderhalf tot vijf jaar.

Bij de behandeling in hoger beroep zou het meisje opnieuw moeten getuigen. Toen zij uit het tehuis verdween zette de politie zette een grote zoekactie op touw.

Volgens een woordvoerder bestond de vrees dat zij tegen haar wil werd vastgehouden om een nieuwe getuigenis te voorkomen.

Het meisje verbleef de afgelopen weken bij vrienden in Den Haag. Voorlopig wordt ze geplaatst in een gesloten internaat. Het hoger beroep is uitgesteld tot half oktober.

Naschrift (20 januari 2017): de naam van betrokkene is om privacyredenen uit dit bericht verwijderd [red.]