Verdediger Wijker koestert met AZ nog veel ambities

ALKMAAR, 31 AUG. Terwijl een groot aantal notabelen in de perskamer met veel bombarie de plannen presenteerden voor een nieuw voetbalstadion in Alkmaar, zat de selectie van AZ zaterdagavond in de kleedkamer met ontevreden gezichten.

Een gelijkspel (0-0) tegen Vitesse, de ambitieuze nummer drie van het vorig seizoen, is voor een gepromoveerde club geen schande. Het resultaat werd door het team van Willem van Hanegem als een teleurstelling ervaren. De sportieve aspiraties van AZ zijn dit jaar gericht op lijfsbehoud. Een aantal spelers ziet de terugkeer in de eredivisie echter als een springplank naar een hoger niveau.

Zoals verdediger en aanvoerder Peter Wijker, die tegen Vitesse de topscorer van Europa, Nikos Machlas, aardig in bedwang hield. Vorig jaar werd Wijker nog in verband gebracht met PSV. Maar de Eindhovense club durfde hem niet als opvolger van Jaap Stam te contracteren. De beleidsbepalers van PSV hadden meer vertrouwen in de buitenlanders Xavier en Marcos. Er hing ook een aardig prijskaartje aan Wijker, de speler van het jaar van de eerste divisie, die door AZ voor tien jaar was vastgelegd en ongeveer zeven miljoen gulden moest kosten.

Zelf heeft Wijker nooit contact gehad met PSV. “Als zo'n bericht vroeg in de media verschijnt gaat het meestal niet door”, zoekt hij naar oorzaken. Maar waarschijnlijker is dat PSV gebrek aan internationale ervaring een te groot gemis vond voor zo'n dure verdediger. Maar Wijker, die ook in de belangstelling stond van Glasgow Rangers, wil nog steeds hogerop. “Die ambitie hoop ik dit jaar bij AZ waar te maken.”

De aanvoerder van AZ won menig kopduel van Machlas. Hij wordt in het centrum geassisteerd door de balvaardige Michael Buskermolen. Met Fernando Ricksen, die overigens veel fouten maakte in de opbouw, en de rechtsbenige linksback José Fortes Rodriquez heeft AZ een redelijke defensie die nog geen treffer tegen kreeg. Met dank aan doelman Oscar Moens, die een zelfverzekerde en kordate indruk maakt.

Willem van Hanegem heeft AZ vorig seizoen in de eerste divisie een herkenbaar gezicht gegeven. De ploeg speelt zoveel mogelijk met een 4-3-3-opstelling. Op het middenveld loopt een talent, de negentienjarige Elbekay Bouchiba uit Weert. Hij is balvaardig, sterk in de kleine ruimte. Soms verspeelt hij door zijn frivole spel te gemakkelijk de bal. Spelersmakelaar Cor Coster heeft een jaar lang met Bouchiba lopen leuren in Italië. De middenvelder was eigendom van Willem II, maar kreeg daar geen basisplaats. AZ had interesse, die pas deze zomer in de praktijk werd gebracht met een contract.

Met Michel Langerak achter de spitsen, Barry van Galen als linkshalf, Max Huiberts (linksbuiten), Robert van der Weert (spits) en de van FC Utrecht overgekomen Dries Boussatta (rechtsbuiten) heeft AZ een team zonder uitzonderlijk talent. Maar dat probeert de ploeg uit de kaasstad te compenseren door vechtlust, one touch en korte combinaties.

Tegen Vitesse bewees AZ dat het beter is ingespeeld dan twee jaar geleden, toen het in zijn eerste seizoen roemloos uit de eredivisie degradeerde. Vitesse, met de lang geblesseerde John van den Brom in de gelederen, kreeg de meeste kansen, maar kon de wedstrijd niet naar zijn hand zetten.

Als AZ zich dit seizoen weet te handhaven, wil de club doorgroeien naar een hoger niveau. Onder leiding van de gefortuneerde voorzitter Dirk Scheringa moet er een echt voetbalbolwerk groeien in Alkmaar. Buiten het befaamde aandelenplan (inmiddels zijn er vijfduizend van de tienduizend verkocht á vijf mille per stuk) moet een nieuw stadion voor extra inkomsten zorgen. Met steun van de gemeente Alkmaar wordt onderzocht om in 2000 een multifunctionele accommodatie te bouwen in de Boekelermeer. Het nieuwe stadion moet dertig miljoen gulden gaan kosten en plaats bieden aan 10 tot 17.000 toeschouwers. AZ hoopt door inkomsten uit skyboxen en businesseats de begroting op te schroeven van 13 naar 21 miljoen gulden. Daar staat wel het vertrek tegenover uit de gezellige Alkmaarder Hout, al 45 jaar de vaste thuisbasis van AZ. Herinneringen aan de gouden jaren die de club doormaakte onder de bezielende leiding van de suikerooms Cees en Klaas Molenaar worden dan grotendeels weggewist.

Volgens Peter Wijker is een nieuw stadion geen overbodige luxe. “Dit stadion oogt knus en gezellig, maar is wel een beetje achterhaald. Leuk dat Kees Kist hier nog heeft rondgelopen, maar wij vinden het altijd een verademing om uit te spelen. Dan hebben we tenminste luxe kleedkamers.”

    • Erik Oudshoorn