Uithaal naar Belgische koningshuis

BRUSSEL, 31 AUG. De voorzitter van het Vlaams-nationale IJzerbedevaartcomité heeft gisteren fel uitgehaald naar het Belgische koningshuis. Volgens voorzitter Lionel Vandenberghe mag het Hof de “ontvoogding van Vlaanderen” niet langer saboteren. Hij doelde onder meer op de poging eerder dit jaar van ABN Amro om de Belgische Generale Bank over te nemen, die door het Hof zou zijn tegengehouden.

Vandenberghe deed zijn uitval gisteren tijdens de jaarlijkse herdenking in Diksmuide van de in de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde Vlamingen. Het was de eerste keer dat tijdens de IJzerbedevaart openlijk kritiek werd geleverd op het koningshuis. Ruim 12.000 Vlamingen waren gisteren op de IJzerweide: twee keer zo veel als vorig jaar, toen het extreem-rechtse Vlaams Blok de bijeenkomst boycotte.

Vandenberghe had ook kritiek op een vorige week uitgelekt rapport van de Raad van Europa over de taalproblemen in de Vlaamse randgemeenten rond Brussel. De Zwitserse rapporteur Dumeni Columberg stelt in het rapport onder meer voor een referendum uit te schrijven, waarin de inwoners van de randgemeenten zich kunnen uitspreken over aansluiting bij Brussel. Een suggestie waar Franstaligen enthousiast, maar Vlamingen woedend op reageerden. In navolging van Vlaams minister-president Luc Van den Brande suggereerde Vandenberghe gisteren dat “de toerist Columberg” niets van de Belgische geschiedenis heeft begrepen. “Die Columberg heeft een muis gebaard”, aldus Vandenberghe.

De politie arresteerde zaterdag in Diksmuide twintig mensen, onder wie een aantal Nederlanders, die wapens of extreem-rechtse symbolen droegen. De Belgische rijkswacht voert sinds enkele jaren intensieve controles uit om incidenten te voorkomen van rechts-extremisten die zich aan de vooravond van de IJzerbedevaart in Diksmuide verzamelen.