TV TOREN LOPIK

Lopik is het stralende hart van de televisiewereld: van hieruit krijgt een groot deel van Nederland en de andere masten hun televisiesignalen. Van alle televisiemasten is die van Lopik dan ook verreweg de bekendste. En ook de grootste: toen koningin Juliana de toren op 9 mei 1961 opende, was deze het hoogste gebouw van Europa. Met zijn oorspronkelijke lengte van 350 meter was de mast 25 meter hoger dan de Eiffeltoren in Parijs.

Maar mooier dan de Parijse ijzerconstructie van ingenieur Eiffel is de televisiemast van Lopik, die eigenlijk in IJsselstein staat, in geen geval. Bovenop een niet zo hoge betonnen schacht van ongeveer 100 meter staat een reusachtige stalen spriet die inmiddels een hoogte heeft gekregen van ruim 270 meter. Hierdoor lijkt de mast inderdaad op een reusachtige breinaald, zoals zijn bijnaam luidt.

Zo hoog is de breinaald dat het met lange tuien moest worden verstevigd om stand te houden tegen de Nederlandse polderwind. In de kersttijd wordt hier sinds 1992 mooi gebruik van gemaakt door de tuien op te tuigen met 120 speciaal door Philips vervaardige lampen. Dan ondergaat de televisiemast in Lopik de wonderlijke metamorfose van grootste breinaald ter wereld tot grootste kerstboom ter wereld.