TNT Post Groep verhoogt prognose winst over 1998

AMSTERDAM, 31 AUG. TNT Post Groep (TPG) verhoogt zijn winstprognose voor dit jaar. Directeur A.J. Scheepbouwer heeft dit vanochtend bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

De in juni van KPN afgesplitste TNT Post Groep (PTT Post en koeriersbedrijf TNT) boekte in de eerste zes maanden van dit jaar 365 miljoen gulden winst, een stijging met 18 procent. Ook omzet (7,95 miljard) en bedrijfsresultaat (685 miljoen) stegen, met respectievelijk 8 en 9 procent. Scheepbouwer noemde in een toelichting de bedrijfs- en winstgroei van TPG in lijn met de vooruitzichten die het bedrijf eerder heeft voorspeld. Hij rekent voor dit jaar op een hogere winst dan de tien tot vijftien procent die TPG eerder voorspelde.

Zelfs de Azië-crisis en de financiële crisis in Rusland zullen wat die prognose van de TPG-bestuursvoorzitter betreft nauwelijks een probleem vormen. Alleen onvoorziene wisselkoersverhoudingen kunnen de fraaie financiële cijfers van TPG onder druk zetten. Sinds de overname van TNT heeft Post Groep volgens financieel directeur M. Bakker te maken met een veelvoud aan valuta's en daardoor koersfluctuaties.

Wat Azië betreft is volgens Scheepbouwer vooral Japan een belangrijk land voor TPG. Het bedrijf ziet de omzet in die regio wel enigszins teruglopen, maar dit heeft slechts geringe invloed op de winstontwikkeling van TPG aldaar. Ook de deplorabele toestand van de Russisch roebel werd door hem gerelativeerd. TPG heeft kantoren in Moskou en Sint Petersburg. De omzet in Rusland bedraagt op dit moment ongeveer 50 miljoen gulden. Maar zelfs al zou dit bedrag door een worst-case-scenario rond de roebel gehalveerd worden dan is dit volgens Scheepbouwer “geen bedrag dat je niet in de hand zou kunnen houden.”

De drie bedrijfsonderdelen, Post, Express en Logistiek hebben de eerste zes maanden allemaal bijgedragen aan de groei en winst van TPG. In het eerste halfjaar nam de omzet bij Post toe met 236 miljoen tot 3,765 miljard gulden. De omzet van de binnenlandse post in Nederland bedroeg 1,721 miljard, een stijging van 83 miljoen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet van Express steeg naar 3,2 miljard. De omzet Logistiek steeg 192 miljoen naar 1,1 miljard gulden. In de eerste zes maanden van 1998 is het totale bedrijfsresultaat van TPG met 55 miljoen toegenomen tot 685 miljoen gulden.

TPG is inmiddels genoteerd aan de effectenbeurzen van Amsterdam, New York, Londen en Frankfurt. Het bedrijf keert over de eerste zes maanden van het boekjaar een interim-dividend uit van 0,30 cent, op te nemen in aandelen of contanten.

Op het vliegveld van Luik heeft TPG een nieuw sorteercentrum geopend dat het bedrijf volgens Scheepbouwer een belangrijke voorsprong geeft op de concurrenten. Voor het luchtvervoer zijn 14 Airbus A300-toestellen aangeschaft. Zij zullen geleidelijk 10 Boeings 727-200 toestellen van TPG gaan vervangen.