Student op kamers geeft teveel geld uit

RIJSWIJK, 31 AUG. Studenten op kamers komen iedere maand gemiddeld honderd gulden tekort. Ze hebben het geld nodig voor de hoge kamerhuren, maar geven ook veel uit aan boodschappen, kleding en uitgaan. Ze beknibbelen op de uitgaven aan studieboeken en ander studiemateriaal.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Nibud onder ruim zeshonderd studenten van het HBO en de universiteit.

Volgens het Nibud zijn uitwonende studenten tussen de 350 en 500 gulden per maand aan huur kwijt. Daarnaast besteden ze ongeveer 300 gulden aan boodschappen.

De Informatie Beheer Groep gaat ervan uit dat uitwonende studenten maandelijks 1.245 gulden nodig hebben. Ze krijgen 425 gulden studiebeurs. De rest moeten ze van hun ouders krijgen of kunnen ze bij de overheid lenen. Maar volgens onderzoekers krijgen studenten vaak te weinig geld van hun ouders en zijn ze huiverig om te lenen.

Volgens de onderzoekers kunnen de studenten die op kamers wonen vaak alleen rondkomen omdat zij een bijbaantje hebben. Het grootste deel van de ondervraagde studenten heeft dan ook een bijbaantje. Meer dan 80 procent zegt naast de studie te werken of in de vakantie bij te verdienen. Uitwonende studenten verdienen gemiddeld 600 gulden netto per maand, thuiswonende studenten gemiddeld 480 gulden. (ANP)