Steenhuis wil regels taakstraf verruimen

ROTTERDAM, 31 AUG. De maximale celstraf die mag worden vervangen door een alternatieve taakstraf kan worden verruimd van een half jaar tot een jaar.

Dit zei procureur-generaal D. Steenhuis vanmorgen in het Radio 1 Journaal. Vorig jaar legden de rechters zo'n 17.000 alternatieve straffen op. In 1983 waren dat er nog ruim 1.500. Volgens Steenhuis is door deze toename “de rek eruit” en moeten de regels veranderd worden om meer taakstraffen te kunnen opleggen, mits de aard van het delict dat toestaat.

Door het succes van de taakstraffen zijn in de gevangenissen meer plaatsen vrijgekomen. Bovendien zijn volgens Steenhuis de wachtlijsten voor mensen die hun tijd nog moeten uitzitten met de helft teruggebracht. Ook worden steeds minder mensen in voorlopige hechtenis naar huis gestuurd. In 1994 bedroeg het aantal heenzendingen wegens cellentekort meer dan 5.000. Het afgelopen half jaar waren dat er 323.

Binnenkort neemt de Tweede Kamer een beslissing over het uitbreiden van de taakstraf. PvdA, D66 en CDA zijn voorstander het oprekken van de termijn van celstraf die door taakstraf kan worden vervangen. CDA-Kamerlid W. van de Camp noemt verruiming “bespreekbaar”, volgens PvdA-Kamerlid E. Kalsbeek moet met name bij geweldsdelicten “wel een keer extra worden bekeken” of een taakstraf verantwoord is. D66-woordvoerder B. Dittrich vraagt zich af waarom Steenhuis opnieuw de publiciteit zoekt, aangezien de mogelijkheid van het verruimen van de termijn ook al in het wetsvoorstel staat.

Vorige week berispte minister Korthals (Justitie) de PG nadat deze had gesteld dat automobilisten buiten de Randstad harder moeten kunnen rijden dan 120 kilometer per uur. Ook VVD-woordvoerder M. Patijn noemt het “jammer dat de ambtenaar PG Steenhuis voortdurend voortijdig uitspraken doet over beleidszaken, terwijl wij nog aan een memorie van toelichting bij het wetsvoorstel werken”. Voor de VVD is “alles bespreekbaar als het leidt tot efficiëntie in het gevangeniswezen” maar is de termijn van een jaar “te categorisch”.