Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

RTL Live. Eerste van een nieuw dagelijks actualiteitenprogramma komt rechtstreeks uit Londen met aandacht voor de herdenking van de sterfdag van prinses Diana. RTL4, 17.05-18.00u.

2 Vandaag. Gesprek met Cor Suijk die de vijf ontbrekende bladzijden uit het dagboek van Anne Frank jarenlang verborgen hield. Verder een verslag van de herdenking van de dood van prinses Diana. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over hoe het Britse koningshuis ingespeeld heeft op de toenemenden kritiek van het volk. En hebben de fotografen een andere rol aangenomen dan voor het dodelijk ongeluk van prinses Diana? Tevens de economische en politieke crises in Rusland. Ned.1, 20.25-20.58u.

Nova. Aandacht voor de onenigheid over het nationaal monument voor oud-koningin Wilhelmina in Den Haag dat niet zou gelijken en de financiële crisis in Rusland. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Kwesties. Steeds meer jongeren hebben last van zwaarlijvigheid. Bezoek aan een Belgische instelling waar ze een aangepaste vermageringskuur kunnen volgen. Zeven jongeren vertellen over hun ervaringen. Belg.2, 21.20-22.00u.

Anne Frank, de ontbrekende bladzijden. In deze documentaire de vijf ontbrekende handgeschreven bladzijden uit het Dagboek van Anne Frank. Naaste vrienden van de familie Frank komen aan het woord over de inhoud. Ned.2, 22.00-22.50u.

Bajes 010. Eerse aflevering van een 9-delige serie van filmer Willy Lindwer over het gevangeniswezen in Nederland. Opnamen uit de moderne inrichting De Schie en de oude Noordsingel in Rotterdam geven het voortdurende spanningsveld tussen bewaarders, hulpverleners en gedetineerden weer. RTL5, 23.05-23.35u.

AMUSEMENT

Full House. Eerste aflevering van een nieuwe Amerikaanse komedie waarin een alleenstaande vader zijn drie dochters moet opvoeden. Hij wordt daarin bijgestaan door zijn zwager en beste vriend. Veronica, 18.30-19.00u.

MUZIEK

Denise Jannah. Documentair portret van de in Suriname geboren zangeres Denise Jannah. Beelden uit 1992 toen zij op het North Sea Jazz Festival in Scheveningen optrad en van de EBU Jazz Night in 1994. Ned.3, 19.25-19.47u.

FILM

Wind (Carroll Bellard, 1992, VS). Spectaculaire zeilopnamen en de strijd tegen de elementen maken meer indruk dan het drama in formule-film over revanche van wedstrijdzeiler Matthew Modine. Ned.2, 19.25-21.21u.

The Heroes of Telemark (Anthony Mann, 1965, Engeland). Voorspelbare oorlogsactiefilm. Kirk Douglas geeft leiding aan Noorse verzetslieden die nazi-fabriek willen opblazen. BBC2, 19.45-21.50u.

Unmade Beds (Nicholas Barker, 1997, Fr./Eng./VS). Zie Film-vooraf. Ned.3, 19.47-21.21u.

Saturday Night Fever (John Badham, 1977, VS). Succesvolle en invloedrijke, op het ritme van de muziek van de Bee Gees geschreven discofilm maakte van John Travolta universeel tieneridool. Winkelbediende uit Brooklyn zoekt alle heil in de disco, maar doorziet gaandeweg de ijdelheid ervan. SBS6, 20.25-22.30u., onderbroken door reclame.

. Amsterdamned (Dick Maas, 1987, Nederland). Brutale, grootscheepse, door speciale effecten overrompelende thriller van eigen bodem portretteert Amsterdam als in een toeristenfolder. Zwakste schakel is het scenario over maniakale duiker die vanuit grachten slachtoffers maakt. Inspecteur Huub Stapel gaat op onderzoek uit. Ook met Monique van de Ven. Veronica, 20.30-22.30u., met reclame.

The Bodyguard (Mick Jackson, 1992, VS). Whitney Houston maakt filmdebuut als bedreigde mega-zangeres in schamel marketingproduct. Haar afstandelijke beschermengel Kevin Costner ontdooit gaandeweg. RTL4, 21.00-23.15u., met reclame.

Exit to Eden (Garry Marshall, 1994, VS). Mengsel van komedie, thriller en erotiek. Undercover-agenten, onder wie Dan Aykroyd, azen op diamantensmokkelaar en belanden in seksparadijsje. Duitsl.2, 22.15-24.00u., nagesynchroniseerd.

. Chaplin (Richard Attenborough, 1993, VS). Biografische film van de regisseur van Gandhi gaat nauwelijks over Charlie, maar vooral over Charles Chaplin. Attenborough's moralistische heroïsering maakte van Chaplin een positieve, correcte held die alleen in theorie gepassioneerd is en die ons dan ook koud laat. Met Geraldine Chaplin. BBC1, 23.20-1.35u.

. Une histoire simple (Claude Sautet, 1978, Frankrijk). Laatste film in vierdelige Romy Schneider-cyclus is subtiel doorgecomponeerde vertelling met prachtig spel van Arlette Bonnard, Claude Brasseur, Bruno Cremer en vooral Schneider, magistraal als een succesvolle vrouw die over haar eigen leven leert beslissen. Ned.3, 23.23-1.05u.

High Boot Benny (Joe Comerford, 1993, Ierland). Sombere politieke allegorie van de Ierse regisseur van Reefer and the Model. Uit West-Belfast weggelopen jeugddelinquent vindt onderdak in de school van een voormalige priester (Alan Devlin) en een protestantse vrouw (Frances Tomelty) op de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek. Duitsl.2, 0.15-1.35u., nagesynchroniseerd.

Sunday, Bloody Sunday (John Schlesinger, 1971, Engeland). Intelligent door Penelope Gilliatt geschreven, door Schlesinger minder beheerst geregisseerde karakterstudie laat Glenda Jackson, Peter Finch en Murray Head overtuigen in biseksuele driehoeksverhouding. Duitsl.1, 0.50-2.35u., nagesynchroniseerd.

Man braucht kein Geld (Carl Boese, 1931, Duitsland). Blijspel over hebzucht zou typerend zijn voor de jaren van economische malaise in de Weimar-republiek. Speculant wordt geholpen door vermeende miljonair uit Amerika. Morgen, Duitsl.1, 10.03-11.35u., zw.