Sakura Bank wil steun Mitsui groep

TOKIO, 31 AUG. De Japanse Sakura Bank heeft zich tot gelieerde bedrijven gewend met het verzoek 300 miljard yen (4,3 miljard gulden) extra kapitaal in de bank te pompen. Dit heeft bankpresident Akishige Okada vanmorgen op een persconferentie bekendgemaakt. Bedrijven waartoe Sakura zich heeft gewend zijn onder meer het handelshuis Mitsui and Co., Mitsui Real Estate en autofabrikant Toyota, die net als de Sakura Bank behoren tot de Mitsui-keiretsu. De injectie is bedoeld om het eigen vermogen van de bank aan te vullen, zodat de bank - een van de grootste van Japan - haar bedrijfsvoering kan voortzetten. Japanse banken hebben hun eigen vermogen zien verminderen door een val van de aandelenkoersen en door het blijvende probleem van de 'slechte leningen'.

De kapitaalinjectie zou de vorm moeten aannemen van een nieuwe aandelenuitgifte. Volgens president Okada is de bank sinds juli hierover in onderhandeling, maar hebben de gevraagde bedrijven nog geen besluit genomen. Een Japanse krant meldt vanavond wel dat de bewuste bedrijven een positieve houding hebben aangenomen aangaande het verzoek. Aandelen Sakura stegen na de bekendmaking met 20 yen tot 240 yen. De beurs legde vanmorgen aanvankelijk de handel in aandelen Sakura stil omdat een Japanse krant het nieuws voortijdig had gebracht.

De bekendmaking van Sakura komt op dezelfde dag dat de top van een andere bank in problemen, de Long Term Credit Bank of Japan (LTCB), in het parlement verantwoording moest afleggen over het verzoek aan de regering om extra geld in de LTCB te pompen. De oppositie verzet zich fel tegen dit plan. Sakura is blijkbaar niet van plan het zover te laten komen.

Sakura Bank ontstond in 1990 uit een fusie tussen de Mitsui Bank en de Taiyo Kobe Bank. De bank is de oudste commerciële bank van Japan en vormt met het handelshuis Mitsui en vastgoedontwikkelaar Mitsui de kern van de Mitsui groep. Voor de oorlog was de groep in één hand, maar de Amerikaanse bezetter ontbond dergelijke conglomeraten in 1945. Via wederzijds aandelenbezit bleven de groepen hun banden onderhouden en ook nu moeten de groepsleden het vangnet vormen voor Sakura.

    • Hans van der Lugt