Raket N-Korea valt in Russisch deel Japanse Zee

TOKIO, 31 AUG. Noord-Korea heeft vanochtend een ballistische raket afgevuurd die is terechtgekomen in Russisch gebied in de Japanse Zee. Militaire bronnen in Japan en de Verenigde Staten hebben dat gezegd.

Nadere gegevens ontbreken, maar waarnemers gaan ervan uit dat het gaat om het testen van een nieuw type ballistische tweetrapsraket in ontwikkeling, de zogeheten Taepo-dong, met een bereik van ongeveer 1.600 kilometer. In 1993 lanceerde Noord-Korea voor het laatst een ballistische raket die ook terechtkwam in de wateren tussen het Koreaanse schiereiland en Japan. Het betrof toen een zogeheten Rodong-raket, die is afgeleid van de Scud-raket, maar met ongeveer 1.000 kilometer een langer bereik heeft.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigde vanochtend het bericht over de lancering, maar hij gaf geen bijzonderheden. “Het ministerie beschouwt dit als een serieuze ontwikkeling en zal de situatie evalueren”, zei hij. Een woordvoerder van het Japanse ministerie van Defensie zei dat de raket vermoedelijk is neergekomen in territoriale wateren van Rusland. Militaire bronnen in Moskou zeiden dat zich bij de lancering problemen hebben voorgedaan en dat de raket uit koers is geraakt. Eerder werd gemeld dat Rusland niet op de hoogte was van de lancering.

In Japan maakt men zich zorgen omdat Noord-Korea met zijn ballistische raketten, die een boog buiten de dampkring maken en daardoor hoge snelheden ontwikkelen, het Japanse grondgebied kunnen bereiken.

De VS zijn vooral bezorgd over de mogelijke export van Noord-Koreaanse rakettechnologie naar landen als Pakistan, Iran en Syrië. In 1996 begon Washington overleg met de regering in Pyongyang over non-proliferatie, maar dit leverde niets op. In juni nog liet Noord-Korea weten dat het zal doorgaan met het ontwikkelen en exporteren van ballistische raketten zolang de VS hun economische sancties tegen het communistische land niet opheffen.

De raket is terechtgekomen in een gebied tussen de Noord-Koreaanse stad Kimchaek, de Japanse stad Akita en de Russische stad Vladivostok. Analisten leggen een verband met de viering van het 50-jarig bestaan van Noord-Korea op 9 september. (AP, Reuters)