PILAF QUINOA

Een gearriveerde schaker typeerde de kersverse jonge grootmeester Erik van den Doel onlangs als getalenteerd, maar geen echte killer. “Hij is vegetariër, maar echte killers eten ook vlees.” Gelukkig zijn er tal van andere tekenen dat vegetariërs tegenwoordig voor vol worden aangezien. Het aanbod aan vegetarische producten groeit hand over hand. Sinds een paar jaar is in Nederland quinoa op de markt, in korrels en vlokken.

Afgaand op het uiterlijk zou je het als een graansoort kunnen beschouwen of als een minivariant van rijst, maar in de biologische taxonomie heeft quinoa een eigen plaats. Het wordt al sinds mensenheugenis verbouwd in Latijns Amerika, evenals maïs. Maar terwijl maïsproducten en -gerechten aan een zegetocht over de wereld begonnen (denk maar aan tortilla's en dergelijke) bleef quinoa inheems. Tot, zo wil het verhaal, NASA het ontdekte als bron voor gezond voedsel voor astronauten. Erik moet er maar veel van eten om zijn hersenen te scherpen. En als we ons massaal tot quinoa bekeren, stoppen de Boliviaanse boeren misschien wel met de cocateelt, zo hoopt de importeur.

In de meeste recepten waarin rijst figureert doet quinoa het ook goed. Vandaag een recept voor pilaf met quinoa. Pel en snipper de ui. Snijd het witte en lichtgroene deel van de preien in smalle ringen en de courgette in kleine blokjes. Verhit 4 eetlepels olie in een pan met dikke bodem en fruit daarin de snippers ui twee minuten lang. Roer er kerrie- en gemberpoeder door en doe er de quinoa en de rest van de groenten bij. Even roeren tot de korreltjes glanzen. Schenk (ruim) een halve liter warm water in de pan en breng het vocht aan de kook. Doe het bouillontablet erbij. Laat de quinoa met deksel op de pan in 12-15 minuten gaar koken (zie instructie op de verpakking, er zijn verschillende merken te koop). Nu en dan roeren en eventueel wat water toevoegen. Bak de noten in een beetje olie in een koekenpan lichtbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Roer de koriander en de noten door de pilaf. Proef of er wat zout bij moet. Direct serveren. Suggestie voor een bijgerecht: sugar snaps, broccoli of rauwkost.

Voor 4 personen:

1 ui, 2 dunne preien

1/2 courgette

5 eetlepels olie

2 theelepels kerriepoeder

1 theelepel gemberpoeder

400 gram quinoa

1 kruidenbouillontablet

100 gram cashewnoten

2 eetlepels gesnipperde koriander