Oproepen aan Moskou; Westen: zorg om lot van hervormingen

BONN, 31 AUG. Een aantal Westerse leiders heeft de afgelopen dagen de Russische leiding opgeroepen het hervormingsbeleid voort te zetten. Sommigen van hen waarschuwden dat er geen nieuwe kredieten komen als Rusland de hervormingen tot staan brengt of terugdraait.

De Russische crisis is door diverse Westerse leiders in onderlinge telefoongesprekken besproken. De Britse premier Tony Blair deed dat de afgelopen dagen in gesprekken met de Amerikaanse president Clinton, de Franse president Chirac en de Italiaanse premier Prodi en bondkanselier Kohl en Clinton belden met de Russische president Jeltsin.

Duitse leiders hebben er bij president Jeltsin en waarnemend premier Tsjernomyrdin op aangedrongen niet terug te keren naar de planeconomie van het Sovjet-verleden. Bondskanselier Kohl zei in een vraaggesprek met de Welt am Sonntag dat Duitsland zijn invloed bij Rusland zal aanwenden om een dergelijke koerswijziging te voorkomen. De hervormingen in Rusland zijn een voorwaarde voor nieuwe kredieten, zo maakte Kohl duidelijk. “Ze [de Russische leiders] kunnen niet hopen dat de internationale gemeenschap nieuw geld zal geven als niet wordt voldaan aan de IMF-voorwaarden.”

De Welt am Sonntag publiceerde gisteren ook een vraaggesprek met de Russische premier Viktor Tsjernomyrdin, waarin deze het Westen vroeg “niet het onmogelijke” van Rusland te verwachten en waarin hij vaststelde dat Westerse hulp aan Rusland vaak te laat is gekomen om een crisis te vermijden. Westerse leiders, aldus Tsjernomyrdin, hebben vaak blijk gegeven van “scepsis en passiviteit” ten aanzien van de ontwikkeling van de markteconomie in Rusland.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Klaus Kinkel, zei gisteren in een toespraak dat Duitsland en Rusland “geen mooi-weer-vrienden” zijn en dat Duitsland Rusland daarom “in deze moeilijke situatie terzijde zal staan”. “We moeten niet toestaan dat dit land instort. Dat zou rampzalig zijn voor Europa, rampzalig voor de wereld en rampzalig voor Duitsland”, aldus Kinkel. De Duitse minister van Economische Zaken, Rexrodt, zei gisteren ervan overtuigd te zijn dat Tsjernomyrdin hervormingen doorvoert.

De Amerikaanse regering liet gisteren weten zich “bemoedigd” te voelen door de verzekering van Tsjernomyrdin dat het hervormingsbeleid wordt voortgezet. Zaterdag liet een woordvoerder van het Witte Huis zich in Washington zeer terughoudend uit over de toestand in Rusland, met het argument dat de situatie vooralsnog onduidelijk is. “Het is moeilijk iets te zeggen voordat ze [in Moskou] een regering hebben, een economisch team en een economisch programma. Ze gaan door op het pad van de economische hervormingen en dat is duidelijk wat we hen oproepen te doen”, aldus de woordvoerder van president Clinton. (Reuters, AFP, AP)